Ingezonden persbericht


Nr. 055

Hilversum, 17 maart 2009

POPULAIRE ZANGERS GAAN DE UITDAGING AAN IN MATTHEUS MASTERCLASS

Mattheus Masterclass, vanaf zaterdag 21 maart om 19:05 uur op Nederland 2

Jim Bakkum, Peter Lusse, Rob de Nijs, Carola Smit en Hind zingen voor het eerst van hun leven de Mattheus Passion. In het nieuwe EO-programma Mattheus Masterclass worden de artiesten door Maarten Koningsberger klaargestoomd voor de verrassende slotuitvoering met koor in de Vituskerk in Hilversum. Dat het een moeilijke weg is, beleven we mee tijdens de repetities; frustraties en ontroering wisselen elkaar af. Vier afleveringen lang volgen we de artiesten tijdens deze uitdaging.

Het is één van de bekendste composities van Johann Sebastian Bach: de Mattheus Passion. Ook één van zijn langste: de uitvoering duurt ruim twee uur. De vijf zangers en zangeressen, bekend van de Nederlandse hitlijsten, begeven zich hiermee op totaal onbekend terrein. De Mattheus Passion vertelt over het lijden en sterven van Jezus Christus. Het gaat over verraad, vriendschap, angst, schuld en hoop. Welke impact heeft het zingen van dit verhaal op de artiesten en kunnen zij het muzikaal aan?

Aflevering 1
In de eerste aflevering van Mattheus Masterclass maken Jim Bakkum, Peter Lusse, Rob de Nijs, Carola Smit en Hind kennis met de muziek. Ondanks dat ze dagelijks op het podium staan, is dit compleet nieuw voor hen. Samen met muziekproducent Sigrid van der Linden wordt bekeken welke rol geschikt is voor hun stem. Voor de één zal het verhaal, de kruisiging en het lijden van Jezus, van betekenis zijn, voor de ander zal het zingen van de Mattheus Passion meer op muzikaal gebied een uitdaging zijn.

Aflevering 2
In aflevering 2 gaan de artiesten aan de slag met de 'master'. Het zingen van klassieke aria's vereist een heel nieuwe discipline en sommigen vragen zich vertwijfeld af waarom ze aan dit avontuur zijn begonnen. Aan motivatie ontbreekt het echter niemand. Onder de bezielende leiding van Maarten Koningsberger worden zeer verrassende resultaten behaald. Maarten was jaren lang als docent verbonden aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij is zelf opera- en concertzanger en nog jaarlijks vertolkt hij de Christuspartij in de Mattheus Passion. Niet alleen op zangtechnisch gebied is hij een meester, maar als geen ander weet hij hoe belangrijk het is voor een klassiek zanger om ook de inhoud van een stuk vanuit je ziel te laten spreken.


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht