2 scholen voor Leonardo Gooi en Eemland


HUIZEN, 20090321 -- Leonardo Gooi en Eemland staat voor de ontwikkeling van speciaal onderwijs voor hoogbegaafde kinderen in de regio Gooi en Eemland. Deze week heeft zowel een schoolbestuur basisonderwijs als een voorgezet onderwijs school besloten de procedure aan te gaan om definitief te kunnen beslissen of zij een Leonardo afdeling op hun school willen.

Hiervoor gaan zij een oriënterend gesprek aan met de voorzitter van de Leonardostichting, Jan Hendrickx.
Vanuit dat gesprek komt dan de keuze om een intentieverklaring te tekenen, waardoor zij voorlopig ook als enige scholen een optie voor Leonardo in de regio krijgen.
Er zal dan ook een informatieavond georganiseerd worden.

Leonardo concept in een notendop
De stichting Leonardo scholen Nederland wil fulltime uitdagend onderwijs bieden aan kinderen met een hoog leervermogen. Dit doet de stichting door middel van het opzetten van scholen binnen partnerstichtingen.
De Leonardo stichting richt zich zowel op kinderen in het basisonderwijs, als op het voortgezet onderwijs. Waarom is aangepast onderwijs nodig? Wetenschappelijk onderzoek door het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO) en het Instituut voor Toegepaste Sociologie (ITS) van de Universiteit van Nijmegen heeft uitgewezen dat hoogbegaafde leerlingen beter af zijn met een aangepast programma.

Op de Leonardo scholen kunnen kinderen aangemeld worden die hoogbegaafd zijn. Wanneer is een kind hoogbegaafd? Als er sprake is van hoge intellectuele capaciteiten (IQ hoger dan 130), als het kind creatief is in het bedenken van oplossingen, en als het kind groot doorzettingsvermogen heeft om een taak te volbrengen

Het oprichten van Leonardo scholen is de laatste schakel in een proces van maatregelen voor het bieden van uitdagender onderwijs aan meerbegaafde leerlingen, samen te vatten onder WSNS+.
Waar Weer Samen Naar School (WSNS) gericht was op het beter begeleiden van kinderen die moeilijker mee kunnen komen in het leerproces, is WSNS+ de tegenhanger hiervan.
Op de intelligentieschaal van Wechsler hebben we het bij WSNS grofweg over de categorie leerlingen met een IQ van 70 - 90 en bij WSNS+ over leerlingen met een IQ van 110 - 130.
Daarbuiten wordt de afwijking van het gemiddelde niveau van de groep zo groot, dat begeleiding in het reguliere onderwijs erg moeilijk, zo niet onmogelijk wordt.
Voor de kinderen in de categorie IQ 0 - 70 zijn daartoe al lang geleden scholen voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen opgericht. Voor de kinderen met een IQ > 130 starten we nu dus met de Leonardo scholen om ouders en scholen een alternatief te bieden.

Meer uitdaging door aangepast lesprogramma
Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn Leonardo scholen geen aparte scholen. Het zijn klassen die verbonden zijn aan reguliere scholen, maar waar de leerlingen een groot deel van de week een eigen leerprogramma volgen.
In het aangepaste lesprogramma worden bijvoorbeeld de volgende vakken gegeven: Engels (vanaf 4 jaar) en Spaans (vanaf 8 jaar), science, informatica, communicatie, filosofie, leren leren, leren ondernemen, schaken, taal en rekenen/wiskunde op eigen niveau, natuurprojecten, wereldoriëntatie, brede aandacht voor kunst, cultuur en sport, Leonardotijd (onderzoek binnen eigen interessegebieden). Voor het voortgezet onderwijs komt daar bijv. nog Chinees bij.

De Leonardoschool is een school die erg verbonden is met het bedrijfsleven, de school streeft ook naar een nauw samenwerkingsverband met de maatschappelijke omgeving.

Omdat de aanpak van een Leonardo onderwijs beter aansluit bij de behoefte van een hoogbegaafd kind kunnen problemen die in het reguliere onderwijs kunnen ontstaan voorkomen worden. Dit zijn problemen als zoals onderpresteren, een hekel krijgen aan school of zelfs psychische en lichamelijke klachten.

Een kind van 8 jaar bijv. met een IQ van 150 denkt op het niveau van een 14-jarige. Normaalgesproken zit een dergelijk kind in groep 4 en is met de andere kinderen bezig de sommen tot de 100 te oefenen, terwijl het in feite differentiaal rekenen van 3 VWO aankan.

Leonardo Gooi en Eemland zoekt graag contact met ouders, de beroepsgroep, kinderhulpverleners en met het bedrijfsleven voor mogelijke sponsoring. Belangstelling? Kijk op www.Leonardogooieneemland.nl


http://www.Leonardoschool.nl




ingezonden persbericht