Erasmus MC



---

Intensive care Erasmus MC weer vol in bedrijf

Bij bacteriologisch onderzoek op een intensivecare-unit van Erasmus MC werden eerder twee soorten bacteriën gevonden die voor de gebruikelijke antibiotica resistent zijn. Na grondige schoonmaak en desinfectie is de unit weer vol in bedrijf.

Erasmus MC besloot tot sluiting van de unit om verspreiding van de bacteriën te voorkomen. Door het overplaatsen van IC-activiteiten naar andere intensivecare- en high-care-units, is tijdens de kortdurende sluiting de totale IC-capaciteit van het Erasmus MC gelijk gebleven.

Verspreiding voorkomen
Bij bacteriologische controle van IC-patiënten werden de resistente Acinetobacter en de Vancomycine resistente Enterokok aangetroffen bij twee patiënten. De betreffende IC-unit werd na de vondst gesloten om verspreiding van de bacteriën te voorkomen.
Prof.dr. Hans Büller, voorzitter Raad van Bestuur: "IC-patiënten hebben over het algemeen een verlaagde weerstand en kunnen dus gemakkelijker besmet raken met bacteriën dan gezonde mensen. In het Erasmus MC streven we naar een zo veilig mogelijke omgeving voor onze patiënten. Soms zijn drastische maatregelen nodig, zoals in dit geval de sluiting van een unit."

Isolatie
De patiënten die een van de twee bacteriën nog bij zich hebben, blijven in isolatie. De bacteriën zijn niet gevonden bij andere patiënten of in andere ruimtes dan die waar de eerdergenoemde twee patiënten verbleven.

Publicatiedatum: 20 maart 2009