Ruim 3 ton materiaal op het NK Metaaldetectie


BOVENSMILDE, 20090225 -- Over ruim drie weken (21 maart 2009) is het zover, dan zal het eerste White's officiële Nederlands Kampioenschap Metaaldetectie van start gaan in het Drentse Bovensmilde. Ruim 165 deelnemers zullen op 15 hectare land gaan uitmaken wie zich de eerste Nederlands Kampioen mag gaan noemen in de geschiedenis van de metaaldetectie. Wie van deze deelnemers(sters) uit de gehele Benelux vindt de meeste "tokens"?

De deelnemers zoeken in twee dagdelen naar deze zogehete "tokens", een rond plaatje metaal dat gemerkt is. Circa 10.30 uur zal het startsein gegeven worden om de tokens d.m.v. een metaaldetector op te sporen in de grond. S'middags rond 14.00 uur zal de druk worden opgevoerd en is er op het perceel alwaar de metaaldetector amateurs wederom hun uiterste kunnen van hun detector moeten gaan vergen bijna een halve kilo aan zilveren munten aan de bodem toegevoegd. Dit zijn diverse munten vanaf het jaar 1650 tot en met 1930. Degene die op deze dag uiteindelijk de meeste "tokens" naar boven heeft weten te "piepen" is de uiteindelijke winnaar en Nederlands Kampioen.

Organisator en voorzitter van Stichting MDANN Harry de Jong "Een historisch moment natuurlijk. Een dergelijk evenement is er nog nooit in Nederland gehouden. Dit ondanks dat je meerdere clubs en verenigingen heb in Nederland. Hiermee hebben we wel een samenwerking proberen aan te gaan, maar de reacties waren mager of geen reactie. Vandaar dat we nu zelf alles in eigen beheer organiseren en ons middels de Stichting inzetten voor de belangen van deze doelgroep die ondanks de recessie behoorlijk aan het groeien is".

Op de 21ste maart zal er niet alleen gezocht worden, maar is er voor alle deelnemers ook een gratis verloting met een prachtige rondvlucht in een ultralight vliegtuig als hoofdprijs. Daarnaast is er voor bezoekers van het evenement ook veel te beleven. "Er staan diverse stands van dealers met metaaldetectoren en accessoires met diverse merken. Zij demonstreren op die dag ook het kunnen van de nieuwste detectoren. Er is een bodemvondsten ruilbeurs en mensen kunnen hun bodemvondsten of andere oudheden laten determineren door vier deskundigen. Er staan diverse vitrines met de mooiste en zeer bijzondere bodemvondsten uit het hele land", aldus De Jong.

Het gehele evenement zal plaatsvinden op een locatie in Bovensmilde, echter wil de organisatie deze nog niet prijs geven. "Ondanks het feit dat de "tokens" geen enkele waarde vertegenwoordigen en de andere munten die wel waarde hebben worden toevoegd op de dag zelf, kunnen er altijd personen zijn die eerder op zoek gaan dan de deelnemers en dat willen we uitsluiten. Het terrein waar we zoeken is privé-terrein, je heb er niets te zoeken en het is verboden en zelfs strafbaar om daar normaal te lopen, maar waar nodig zal 24 uur bewaking zijn, het lijkt me ook logisch dat we niet een paar dagen van te voren zilveren en gouden munten in de grond gaan stoppen", aldus de organisator.

Het gehele evenement is dus op locatie, maar wat betekent dit in de praktijk ? De Jong verklaart "Wij zijn van mening dat je met een dergelijk evenement of zoekdag dichtbij de zoekakkers zelf moet zijn, zodat de deelnemers(sters) niet in een pauze eerst weer een kwartier moeten rijden naar één of ander restaurant of andere horecagelegenheid om vervolgens het tweede dagdeel aan te vangen en na afloop weer naar deze locatie te moeten. Wij doen alles op locatie en hebben hiervoor ruim 3,5 ton aan materiaal te verzetten. Je moet hier denken aan evenementen tenten, aggregaten, toiletunits e.d. Het schept ook de sfeer die om de metaaldetector amateurs hangt. Gemoedelijk, gezellig en buiten op het land. Bezoekers krijgen zo ook een goede indruk en deze laatste moeten zich er van bewust zijn dat ze op deze dag niet in een museum terecht komen, maar echt op locatie met eventueel zand, blubber en regen, maar wel met museum waardige stukken aan bodemvondsten", lacht De Jong die de 100-jarige weerkaart er nog eens op nagekeken heeft. "Voorspelling voor deze periode in maart is zacht lente weer, maar laten we hopen dat het in ieder geval droog weer is".

De exacte locatie zal de organisatie donderdagavond 19 maart onthullen op de speciale NK Metaaldetectie website ( www.nkmetaaldetectie.nl ) en verzenden via de mail aan alle deelnemers(sters).





Stichting MDANN