Ministerie van Defensie

Civiel vertegenwoordiger leidt nieuwe PRT

21 maart 2009, 13.49 uur

Een ferme handdruk bezegelt de PRT-overdracht. Luitenant-kolonel Ron Hamelink heeft vandaag op Kamp Holland in Tarin Kowt het commando over het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) overgedragen aan civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands. Het is voor het eerst dat een burger het PRT leidt.

Volgens Hamelink kan het team terugkijken op een succesvolle periode van wederopbouw in Uruzgan. De opening van de Old Bazar en de ontsluiting van Atiq zijn de hoogtepunten van het missieteam Tarin Kowt. In Chora droeg het PRT bij aan Tura Ghar. De uitzending eindigde met een belangrijke ontwikkelingshura. In Deh Rawod verschoof het accent van PRT naar de non-governmental organisations (NGO's).

Het Police Mentoring Team begeleidde het afgelopen half jaar Afghaanse politiemannen, bij wie, dankzij de goede training, steeds meer vooruitgang is te constateren.

Samenwerking Joep Wijnands vindt dat de overdracht de civiel-militaire samenwerking van Task Force Uruzgan kenmerkt. "Dit toont aan hoe veiligheid en ontwikkeling met elkaar gelinkt zijn: geen ontwikkeling zonder veiligheid en geen veiligheid zonder ontwikkeling. Dankzij het werk van de militairen krijgen civiele organisaties steeds meer ruimte. We dragen misschien wel een andere outfit, maar we hebben hetzelfde doel."