Politie Limburg-Noord

PIETER VAN VOLLENHOVEN ALS POLITIEVRIJWILLIGER


Datum: 21-03-2009
Tijd bericht: 14:03
Plaats: Limburg-Noord
Landelijke spotlights op het werk van de vrijwillige politie

In uniform heeft Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven in Venray gewerkt als politievrijwilliger. Hij deed mee aan twee verkeerscontroles die door de vrijwillige politie Limburg-Noord zelf waren georganiseerd. De heer Van Vollenhoven deed mee in het kader van Make a Difference Day (MADD), waarbij landelijk het vrijwilligerswerk onder de aandacht van de burgers werd gebracht.

Leden van de Koninklijke Familie hebben actief deelgenomen aan Make a Difference Day (MADD), dat op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart heeft plaatsgevonden. Tijdens deze dagen staken duizenden Nederlanders de handen uit de mouwen bij allerlei vrijwilligersactiviteiten in het hele land. De heer Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven is naar de regiopolitie Limburg-Noord gekomen om landelijk het werk van de vrijwillige politie te promoten.

Werken
De heer Van Vollenhoven verwisselde voor deze landelijke vrijwilligersdag zijn burgerpak voor het politieuniform. Hij bezocht in Venray samen met korpschef Bryan Rookhuijzen een briefing met ongeveer 40 politievrijwilligers, leden van het Verkeershandhavingsteam (VHT) en enkele beroepkrachten. Om daadwerkelijk politiewerk te kunnen verrichten moest de heer Van Vollenhoven beëdigd worden door korpschef Bryan Rookhuijzen. Aan hem werd daarna de Akte van aanstelling overhandigd en het politielegitimatiebewijs. Van Vollenhoven werd voor één dag aangesteld bij de politie Limburg-Noord. Na het maken van een groepfoto op de binnenplaats van het politiebureau ging het in een politiebusje naar de eerste verkeerscontrole.

Controles
Bij aankomst op de eerste controlepost had zich de nodige media verzameld. Met de fototoestellen en de filmcamera's in de aanslag werden bijzondere momenten vastgelegd. Het is geen allerdaags beeld om de heer Van Vollenhoven in politieuniform aan het werk te zien. Onder begeleiding van zijn coach, politievrijwilliger Wilfried Aben, werden enkele voertuigen ter controle aan de kant gezet. Op de Metaalweg tegenover het milieustation werd gecontroleerd op de verkeersveiligheid van met name aanhangwagens. Er werd met name gecontroleerd op technische mankementen aan aanhangers. Ook werd gekeken naar de verlichting en het dragen van de gordel. De heer Van Vollenhoven zelf heeft geen bekeuring uitgeschreven.

Lasergun
Na ruim een half uur werd van lokatie gewisseld. Vlakbij vliegbasis "De Peel" bij het plaatsje Vredepeel werd een snelheidscontrole gehouden. Na een instructie bediende Van Vollenhoven de lasergun. Uiteraard onder het toeziend oog van twee gecertificeerde collega's die meekeken of de geconsteerde snelheden juist waren gemeten. De snelheden die meer waren dan de toegestane snelheid werden via de portofoon gemeld. Andere politievrijwilligers plukten vervolgens de hardrijders van de weg. De heer Van Vollenhoven heeft ook met enkele automobilisten gesproken over veiligheidsaspecten.

Voldaan
De heer Van Vollenhoven keek bijzonder tevreden terug op deze vrijwilligersdag. Hij was onder de indruk van het enthousiasme en de gedrevenheid van de politievrijwilligers. Hij heeft zelf actief meegewerkt met de vrijwillige politie en heeft daar een goed beeld bij gekregen. Korpschef Bryan Rookhuijzen van het politiekorps Limburg-Noord was ook zeer tevreden met het verloop van deze bijzondere dag voor de vrijwillige politie. "Dit heeft absoluut PR opgeleverd voor deze vrijwilligerstak en we hopen natuurlijk ook dat er respons komt vanuit de samenleving van mensen die interesse tonen voor de vrijwillige politie".