KNHS


Nieuwe paardensporttalenten opgenomen in Rabo Talententeam 2009 21 maart 2009

DEN BOSCH (KNHS) - Vanmiddag werd op Indoor Brabant het nieuwe Rabo Talententeam 2009 bekend gemaakt. Dit team wordt jaarlijks samengesteld door de bondscoaches jeugd en senioren van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Alleen de allerbeste paardensporttalenten van Nederland komen hiervoor in aanmerking. In totaal zijn er negen talenten geselecteerd voor dit jonge keurkorps en daarmee lijkt de selectieprocedure nog even streng te zijn als voorgaande jaren.

De nieuwe Rabo Talenten hadden vanmiddag hun eerste officiële optreden in de piste van Indoor Brabant. Binnenrijdend in een Audi cabrio en op quads werd het kersverse team aan het publiek voorgesteld. Martien van den Heuvel, voorzitter van de KNHS en Tom Taminiau, manager paardensport sponsoring Rabobank Nederland, feliciteerden vervolgens de teamleden. De talenten zijn niet ouder dan 25 jaar en hebben allemaal de potentie om binnen afzienbare tijd door te stromen naar het A-kader senioren. Het komende jaar worden de leden van het Talententeam begeleid door diverse paardensport professionals. De nadruk ligt hierbij niet alleen op het rijden maar juist ook op management, mentale training en fysieke fitheid. Alle teamleden krijgen een individueel ontwikkelplan welke wordt gefinancierd door de Rabobank.

Het Rabo Talententeam is op vele gebieden een enorme hulp voor de getalenteerde hippische sporters en uit hun midden wordt jaarlijks het Rabo Talent van het Jaar gekozen. Afgelopen januari werd Tim Lips uitgeroepen tot het grootste talent van 2008. De jonge eventingruiter uit Made leverde op de Olympische Spelen in Hong Kong met zijn paard Oncarlos een voortreffelijke prestatie door individueel als 15e te eindigen. Eerdere Rabo Talenten van het Jaar waren onder andere Gert-Jan Bruggink, Marlies van Baalen, Laurens van Lieren, Willem Greve en Gerco Schröder, nu allemaal gevestigde namen in onze sport.

Maikel van der Vleuten zit ook dit jaar weer in het Rabo Talententeam. In 2006 was hij het Rabo Talent van het jaar en is hiermee misschien wel het meest ervaren Rabo Talententeamlid. Hij is nog steeds zeer enthousiast over zijn opgedane ervaringen. "We hebben geleerd dat er ook andere zaken om de hoek komen kijken dan alleen het goed kunnen paardrijden om een succesvolle ruiter te worden. Zo moet je bijvoorbeeld weten dat het management van een stal een belangrijk aandachtsgebied is. Terugkijkend op mijn periode als lid van het Rabo Talententeam ben ik blij dat ik zo veel geleerd het over zaken die op het oog weinig, maar feitelijk alles met een professionele loopbaan in de hippische sport te maken hebben. Ik ben er trots op dat ik ook dit jaar weer deel mag uitmaken van het team!".

Dressuur:
Dominique Filion(24) uit Roosendaal, momenteel lid van het Rabo Future kader en al jarenlang lid van het Rabo Talententeam met een onderbreking van een jaar.

Yessin Rahmouni (24) uit Haarlem. Yessin is een nieuwkomer binnen het Rabo Talententeam. Hij maakt deel uit van het Rabo Future kader en rijdt met zijn paard Only Society Grand Prix.

Lotje Schoots (20) uit Abcoude is ook al een ervaren lid van het Rabo Talententeam en werd in 2007 het Rabo Talent van het jaar. In 2008 werd zij Nederlands kampioen en Individueel Europees kampioen bij de young riders.

Diederik van Silfhout (20) uit Lunteren. Lid van het A-kader Young Riders en al voor de zesde keer lid van het team. In 2008 won Diederik de kür op muziek op de Europese kampioenschappen voor young riders en won hij goud met het Nederlandse team.

Springen:
Wesley Heijdens (21) uit Enschede. Wesley is lid van het A-kader Young Riders en is dit jaar voor het eerst lid van het Rabo Talententeam. In 2008 won hij met het Nederlandse team zilver op het EK young riders en in 2007 werd hij zelfs Europees kampioen.

Maikel van der Vleuten (21) uit Mierlo en lid van het B-kader senioren. Maikel maakt van alle teamleden het langst deel uit van het team. Hij is er al vanaf het eerste uur bij en was al eens Rabo Talent van het Jaar. In 2007 werd Maikel Nederlands kampioen bij de young riders en in 2008 behaalde hij een vierde plaats bij het NK senioren. Maikel is de zoon van springruiter Erik van der Vleuten.

Michel Hendrix (22) uit Kessel. Michel is dit jaar voor het eerst opgenomen in het Rabo Talententeam. Vorig jaar won hij teamzilver op de Europese kampioenschappen voor young riders.

Eventing:
Ellen Kloos (21) uit Roosendaal zit voor de eerste keer in het team. Ellen heeft zowel bij de junioren als de young riders deelgenomen aan Europese kampioenschappen en rijdt momenteel zeer verdienstelijk op internationale 2 en 3 sterren eventing wedstrijden.

Annemiek Wieken (24) uit Roden. Annemiek mag zich dit jaar voor de tweede keer Rabo Talent noemen. In 2004 maakte zij al eens deel uit van het Talententeam. Vorig jaar werd zij 3e op het NK voor young riders en heeft zowel bij de ponys, de junioren als de young riders deelgenomen aan EKs.