KNHS


Nederland met minimaal drie ruiters naar WB finale dressuur 21 maart 2009
Anky - Salinero

DEN BOSCH (KNHS) - Na de laatste kwalificatiewedstrijd voor dressuurruiters, die gewonnen werd door de Duitse Isabell Werth met Satchmo, werd duidelijk dat van de zeven Europese ruiters die naar de finale mogen er minimaal drie uit Nederland afkomstig zijn. De vierde zou Anky van Grunsven kunnen worden, als zij als titelverdedigster zou besluiten met IPS Painted Black te gaan.

Vorig jaar won Anky de finale met IPS Salinero en zij hoefde zich niet te kwalificeren, mits zij maar tweemaal met dit paard in een kwalificatiewedstrijd van start was gegaan. Aan die eis heeft Van Grunsven niet voldaan en bij monde van Eva Salomon, directeur dressuur bij de FEI, hoeft de drievoudig individuele gouden medaille winnaar op de Olympische Spelen niet te rekenen op een wild card. Temeer omdat Salomon duidelijk maakte dat ruiters die een beroep doen op een wild card ook tenminste tweemaal van start hadden moeten gaan in een wereldbeker kwalificatie.
Zowel de KNHS als bondscoach Sjef Janssen bestuderen de juridische mogelijkheden om Van Grunsven alsnog aan de start te krijgen van de wereldbeker finale in Las Vegas met IPS Salinero. "Ik vind het erg jammer dat ik mijn titel niet mag verdedigen, mede omdat er duidelijk sprake was van overmacht. Ik had graag in Gothenburg willen starten, maar mijn rugproblemen gooiden roet in het eten", aldus Anky. Voor Nederland gaan in ieder geval wel Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival, die in Den Bosch tweede werd achter Werth maar voor Van Grunsven, Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine, die in de Kür tijdens Indoor Brabant vijfde werd, en Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) met Nartan, die in Den Bosch weliswaar 12e werd, maar wel als zesde eindigde in de eindstand van de West-Europese league.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Stand FEI world cup - West-Europese league:


1) Isabell Werth (Dui) - 80

2) Adelinde Cornelissen - 77

3) Hans Peter Minderhoud - 68
6) Jeannette haazen - 54
12) Christa Laarakkers - 45

Foto Anky van Grunsven met IPS Salinero door: www.melissen.net en www.jmint.eu