Colours of Kazakhstan in Museum Geelvinck


Hedendaagse kunst en textiel uit Astana te zien in Amsterdam

AMSTERDAM, 20090321 -- Ter gelegenheid van Nowruz, het traditionele voorjaarsfeest in Centraal Azië, is op zaterdag 21 maart de tentoonstelling "From Astana to Amsterdam - Colours of Kazakhstan" geopend in Museum Geelvinck Hinlopen Huis aan de Keizersgracht te Amsterdam. Deze reizende tentoonstelling toont een doorsnee van de hedendaagse kunst in Kazakstan. Ook zijn er textiele werken te zien uiteenlopend van grote vilten dekens tot hedendaagse kleding, geschoeid op de Kazakse traditie. De tentoonstelling in het kader van Comprehensive Dialogue among Civilizations is te zien t/m 18 mei.

De tentoonstelling laat werk zien van een breed scala van hedendaagse Kazakse beeldend kunstenaars en geeft daarmee een goed overzicht van de kunstuitingen in het moderne Kazakstan. Een deel van de werken grijpt terug op beelden uit de Kazakse traditie, o.a. de yurt, een tent van vilt op een houten skelet, die algemeen in Centraal Azië bij de nomaden in gebruik is. De tent is opgebouwd rond een luchtgat in de nok, de "shangrak". Deze "shangrank', waardoor de rook naar buiten gaat, wordt veelal van generatie op generatie doorgegeven. Het gekruiste ontwerp van de "shangrak" is het centrale symbool in het wapen van Kazakstan en ook in de vlag van Kirgizië. Dit symbool wordt door enkele van de kunstenaars in hun werk geïntegreerd.

Kazakstan is een reusachtig land, qua oppervlakte het 9de land ter wereld, groter dan geheel West Europa. Het heeft een inwoneraantal vergelijkbaar met Nederland, ca. 15 miljoen inwoners, waarvan ruim de helft van Kazakse origine en zo'n 30% Russisch. Kazakstan is historisch vooral bekend van de Zijderoute, de karavaanroute tussen enerzijds China en Oost-Azië en anderzijds het Midden-Oosten en Europa. Eeuwenlang, vanaf de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen Oost en West. De oude cultuur van de nomaden en het feit dat zij door de zijderoute met verschillende beschavingen contacten onderhielden, heeft zijn weerslag op de Kazakse cultuur, ook in de hedendaagse kunst. Het vormt een symbiose van Aziatische met Russische en Westerse invloeden. Kazakse kunstenaars vertellen in de tentoonstelling de geschiedenis van hun land.

De tentoonstelling is een initiatief van Has Sanat Art Gallery en National Cultural Foundation of Kazakhstan, dat zich ten doel stelt de hedendaagse cultuur van Kazakstan internationaal te presenteren. De tentoonstelling wordt gesponsord door de Ambassade van Kazakstan te Den Haag en wordt in Nederland begeleid door Caravan Cultura Art Agency. De expositie bestaat niet alleen uit werken van zeer verschillende hedendaagse kunstenaars uit Kazakstan, maar er is ook intrigerend geornamenteerd textiel, veel vilt (ook mooie kleding), uit Centraal Azië van Shirdak Gallery in Amsterdam te zien.

Heel toepasselijk, leidt de tentoonstelling zelf ook een nomadisch bestaan: gestart in Astana en vandaar is het een reis begonnen langs Moskou, Warschau, Praag, Frankfurt am Main en nu Amsterdam. De tentoonstelling zal hierna nog te zien zijn in Wenen, Parijs, New York en Washington DC.

De tentoonstelling in Museum Geelvinck Hinlopen Huis vindt plaats in het kader van de tentoonstellingenserie Comprehensive Dialogue among Civilizations, die sedert 2001 - UN Year Dialogue among Civilizations - plaatsvindt en past tevens het in het themajaar Amsterdam Art City 2009.

Op zaterdag 21 maart - ter gelegenheid van Nowruz, het traditionele voorjaarsfeest in Centraal Azië - wordt de tentoonstelling "Colours of Kazakhstan", geopend in Museum Geelvinck Hinlopen Huis door de initiator en sponsor van deze tentoonstelling, de Ambassade van Kazakstan. Mevrouw Zhanna Ensebayeva, de Kazakse organisator van de tentoonstelling en tevens initiator van "Has Sanat" Gallery en de National Cultural Foundation of Kazakhstan, geeft een inleiding over de geëxposeerde kunstobjecten. Tevens geeft Mevrouw Zifa-Alua Auezova, gastlector Languagues and Culture van de Faculteit voor Centraal Azië van de Leidse Universiteit, een korte lezing over Nowruz. De Ambassade van Kazakstan verzorgt traditionele hapjes voor Nowruz en Word Dance Group "Voyage" geeft de etno-ballet performance "Nomads, The Last Shelter" van de Kazakse choreograaf Olimdjon Beknaazarov, tevens vice-president van de World Dance Alliance (UNESCO). De opening vindt plaats in het bijzijn van diverse hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten, o.a. H.Exc. Mevrouw Elena Gritsenko, Ambassadeur van Belarus, en de Marianne Turlings, Honorair Consul van Kirgizië, die tevens een bijdrage heeft geleverd aan de tentoonstelling (Shirdak Gallery).

Duur: 22 maart t/m 18 mei 2009
Plaats: Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Keizersgracht 633, 1017 DS Amsterdam
Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag en maandag van 11.00 tot 17.00
Géén verhoogde entreeprijs. Museumkaart en IAMsterdamcard gratis; diverse kortingskaarten, o.a. studentenkaart, Vrijwilligerskaart en Stadspas.

In het kader van de tentoonstelling vindt op zondag 3 mei, tevens in de serie kamerconcerten "Oude Muziek", een kamerconcert plaats in het museum:
"Hayk Melikyan in Concert"
O.a. Kazakse en Armeense componisten: Rachmaninov, Chopin, Babadianian, Mendigaliyev, Scriabin. Mossolov, Stravinsky en Louis Andriessen.
Uitvoering op de Erard vleugel uit 1848 (Sweelinck Collectie).
Aanvang 16.00, na afloop napraten met de musicus
Toegang EUR 15,= p.p., schenking ten bate van het Geelvinck Restauratiefonds