Studiecentrum Eerste Wereldoorlog ondersteunt podcast


Veertien Achttien loopt door tot en met 11 november 2012

HILVARENBEEK, 20090321 -- Veertien Achttien, 'de lange podcast over de Grote Oorlog' en de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW) slaan de handen ineen.

De `podcast' en het `studiecentrum' verschillen ook. Veertien Achttien wil vooral de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog populariseren. Daar passen geen wetenschappelijke pretenties bij. Het SSEW graaft wel zo diep mogelijk en boort ook primaire bronnen aan. ,,Vanuit die achtergrond juichen we het project van Tacken van harte toe", zegt Hans Andriessen, voorzitter van de SSEW. ,,We denken als studiecentrum aan een adviserende taak met betrekking tot de historische inhoud van de podcasts."

Tacken, werkzaam als journalist bij het Brabants Dagblad, is op 28 juni 2008 begonnen aan zijn audio-feuilleton. Dat was exact 94 jaar na de moord in Sarajevo de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije: het startschot van de Eerste Wereldoorlog. Ruim vier jaar later, op 11 november 1918, volgde de wapenstilstand. Zolang als de oorlog duurt, vertelt Tacken iedere week een verhaal van ongeveer een kwartier over een karakter uit de Grote Oorlog. Daders en slachtoffers, ezels en leeuwen, soldaten en staatslieden: ze komen allemaal langs. Elk nieuw verhaal is gratis te beluisteren op de site www.veertienachttien.nl. Het is ook mogelijk om, eveneens gratis, de afleveringen als mp3 te downloaden. Dat is immers het principe achter podcasten.
,,We hebben een gezamenlijk doel: het ontzagwekkende verhaal van de Eerste Wereldoorlog vérder vertellen", zegt Tom Tacken, de Hilvarenbeekse podcaster die tot en met 11 november 2012 wekelijks verslag zal doen van de Eerste Wereldoorlog. ,,Het besef daarachter delen we ook. Onze tijd valt alleen te begrijpen vanuit de Mutterkatastrophe die `14-`18 was. Ook in het neutraal gebleven Nederland worden meer en meer mensen zich daarvan bewust."

Met ingang van nr. 43 (Anthony Fokker) legt Tom Tacken iedere episode van zijn podcast aan de SSEW voor. Tacken blijft uitdrukkelijk zelf verantwoordelijk voor de uiteindelijke inhoud van zijn afleveringen, maar hij weet zich voortaan wel extra geruggensteund door de wetenschappelijke expertise van de SSEW.

Steeds meer belangstellenden van de Eerste Wereldoorlog stemmen wekelijks af op de podcast. Alle afleveringen van 1914 zijn inmiddels ook op cd verschenen. De tweede cd volgt halverwege 2009 (ofwel 1915).

www.veertienachttien.nl
www.ssew.nl





Veertien Achttien