NCRV

De zomer van '45

Succesvolle serie De zomer van '45 terug op de televisie

Zondag 22 maart

19.20 uur, Nederland 2

Vanaf zondag 22 maart zendt de NCRV de succesvolle tv-serie De zomer van â45. In dit dramatische bevrijdingsverhaal over de twee jonge vrouwen Anna en Maria spelen onder andere Will van Kralingen, Renée Fokker en David Palffy, onder regie van Bram van Erkel. De zomer van â45 werd in 1991 voor het eerst uitgezonden en door ruim 2 miljoen mensen bekeken.

Twee Nederlandse meisjes, Anna en Maria, worden verliefd op twee Canadese soldaten. Als beide meisjes in verwachting raken, slaat het noodlot toe. Zonder dat Maria het weet, sneuvelt haar vriend. Wanneer ze bevalt, moet ze haar baby achterlaten in een tehuis. Anna en Jim willen trouwen, maar worden uit elkaar gedreven. Pas vele jaren later blijkt hoezeer de levens van Anna en Maria verweven zijn.

De schrijvers Willem Capteyn, Carel Donck en Hugo Heinen werden voor het scenario geïnspireerd door een klein krantenbericht over de Nederlandse Olga Rains, zelf getrouwd met een Canadese soldaat. Met haar organisatie Children of the liberation spoorde zij kinderen van Canadese bevrijders en Nederlandse moeders op. De basis van De zomer van â45 wordt gevormd door authentieke verslagen van Nederlandse vrouwen die hetzelfde lot ondergingen als Anna en Maria.