Ministerie van Defensie

Van Linggadjati en de politionele acties naar de onafhankelijkheid - cultureel programma

Datum: 22 maart Tijdstip: Ontvangst 10.00 uur, aanvang 11.00 uur, afsluiting 15.00 uur. Locatie: Reünie- en Congrescentrum Kumpulan, Landgoed Bronbeek, Velperweg 147 Arnhem.

Tijdens dit culturele programma staan de gebeurtenissen die tussen 1945 en 1949 in het voormalige Nederlands-Indië tot de soevereiniteit van Indonesië leidden centraal.

Het programma is gericht op mensen met belangstelling voor het voormalige Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. Een Indisch buffet en bezoek aan de expositie `Wayang Revolusi' in museum Bronbeek zijn inbegrepen. Voorinschrijving is noodzakelijk. Honden zijn op het landgoed Bronbeek niet toegestaan.

Sprekers

Margaret Leidelmeijer (Nationaal Archief) belicht de mogelijkheden van de website `Afscheid van Indië', die het Nationaal Archief onlangs publiceerde. Hierin kan de gebruiker bladeren door 190.000 pagina's van geselecteerde archiefstukken uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en uit het Nederlandse Nationaal Archief uit de periode 1940-1950. Leidelmeijer maakt duidelijk hoe deze documenten veel kunnen vertellen over bijvoorbeeld de Indische familiegeschiedenis.

Frederik Erens (historicus) gaat in op het akkoord van Linggadjati. Dit politiek akkoord uit november 1946 regelde de samenwerking tussen Nederland en de in 1945 eenzijdig uitgeroepen Republiek Indonesië. De jonge republiek Indonesië zou een deelstaat worden van de Verenigde Staten van Indonesië.

Dirk Staat (historicus en directeur collecties Legermuseum Delft) gaat in op de politionele acties in 1947 en 1948.

Hans van den Akker (conservator museum Bronbeek) toont hoe de Indonesische nationalisten de traditionele kunstvorm wayang inzetten als propagandamiddel in hun onafhankelijkheidsstrijd tussen 1948 en 1949. In deze `Wayang Revolusi' gaan de hoofdrolspelers in dit conflict als wayangpoppen de strijd met elkaar aan. In zijn presentatie vertoont Van den Akker een computeranimatiefilm, waarin de Wayang Revolusi in eigentijdse vorm wordt gepresenteerd. De film toont op artistieke wijze de visie van Indonesiërs anno 2009 op de historische gebeurtenissen van 60 jaar geleden.

Voorinschrijving

Er is geen kaartverkoop ter plaatse. Inschrijven voor het dagprogramma à EUR 22,50 kan uitsluitend met een formulier, op aanvraag bij mw. N. Bosman per telefoon (026) 376 35 78 (maandag, dinsdag, donderdag) of e-mail: kumpulan_bronbeek_evenementen@yahoo.com. Inschrijving kan tot 16 maart. Annuleren leidt niet tot teruggave. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.

Organisatie

De organisatie is in handen van de Stichting Klein Bronbeek en de Stichting Indisch Erfgoed te Apeldoorn (www.indischerfgoedapeldoorn.nl) in samenwerking met het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.