Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

zondag 22 maart 2009

Energiefaculteit gaat paviljoen 2030 heten

Hoort bij: uit de fractie door Matt Delahaij om 7:47 uur

Aanstaande dinsdag wordt in de Commissie Bestuur en Middelen de energiefaculteit besproken. De insteek van het collegevoorstel is dat direct starten met een opleiding nog niet haalbaar zou zijn en dat nu gekozen wordt voor een samenwerkingsverband dat uiteindelijk moet gaan leiden tot een HBO-plus opleiding. Het voorstel van het college is echter een praktische uitwerking van oorspronkelijke voorstel. Om de aansluiting met de praktijk veilig te stellen en werkelijk innovatief te zijn is in het voorstel gekozen voor praktische samenwerking van allerlei belanghebbenden en onderlinge samenwerkingsmogelijkheden binnen de keten van opleidingen (van VMBO tot energiefaculteit) als uitgangspunt.

Brede opzet
Betrekken van VMBO en MBO gericht op onderhoud van energie-installaties. Samen met ECN en HBO (Inholland) zorgen voor produceertechnieken van alternatieve energie-installaties. Uiteindelijk streven om in samenwerking met ECN een universitaire opleiding te realiseren waar deskundigen vanaf komen die waar ook ter wereld energieproblemen kunnen analyseren en oplossen. Het huidige idee start met een platform waar diverse partijen met elkaar gaan samenwerken. Als het daarbij blijft, lopen we het risico dat na enige jaren, als de eerste winst is binnengehaald, het enthousiasme gaat afnemen en het plan langzamerhand verzandt en uiteindelijk verdwijnt. Doorpakken is nu echt belangrijk.

ECN blijvend binden aan Alkmaar
Een van de oorspronkelijke motieven was er voor te zorgen dat ECN niet zou verdwijnen uit de regio Alkmaar. Met de problemen aan de nucleaire centrale op het ECN terrein was het niet ondenkbaar dat eens het moment zou komen dat de Europese Commissie (de feitelijke eigenaar van ECN) tot de slotsom zou kunnen komen om ECN en de nucleaire installaties weg te geven aan een ander Europees land. ECN als belangrijkste Europese ontwikkelaar van alternatieve energietechnologie is voor de toekomst van de regio onmisbaar. Als de activiteiten van ECN dusdanig verweven zijn met de opleidings- en onderzoeksinstellingen van Alkmaar, dan wort het voor Europa wel heel moeilijk daar een vergelijkbaar alternatief voor te vinden in een andere Europese stad.

Verjonging van de stad
Een tweede motivatie is gelegen in de vergrijzing en afname van werkgelegenheid in de traditionele werkverschaffers in onze regio (zoals bijvoorbeeld de bloementeelt in Egmond en Zijpe). Om voor jongeren nog een toekomst te hebben, is een nieuwe economische impuls van levensbelang. Met de uitputting van traditionele energiebronnen en de opwarmingsproblemen van de aarde, wordt wereldwijd de ontwikkeling van alternatieve energie een van de belangrijkste economische sectoren. Wie daarin voorop loopt heeft goud in zijn handen. Een stad met een gouden economie trekt bedrijven en werkgelegenheid aan en zorgt er voor dat nieuwe generaties hier graag willen wonen.

Economisch belang
Oorspronkelijk was het idee om een vitale economische activiteit te ontwikkelen voor mensen uit alle opleidingsniveaus. Met de kredietcrisis is het in eens heel belangrijk geworden een economsiche activiteit te ontwikkelen die het wegvallen van bestaande werkgelegenheid kan opvangen met nieuwe werkgelegenheid. Met het aannemen van de SP motie over de energiefaculteit heeft de gemeenteraad te kennen gegeven deze kwestie echt serieus te nemen. Investeerders zijn nu ook echt geinteresseerd. Het is niet langer zo maar een plannetje, er wordt hard aan gewerkt, immers er ligt een motie.

Uitstraling naar andere sectoren
Een energieopleiding die zich helemaal gaat richten op het energieneutraal houden van gebouwen, woningen en bedrijven, geeft ook de mogelijkheid voor de kastuinbouw om met lagere energietarieven te gaan werken. Hoge energierekeningen zijn de nekslag voor veel tuinbouwers in de concurrentie met bedrijven in warme landen. Als de opleiding, de versterkte samenwerking tussen bedrijven, gemeenten en opleiding en de ontwikkeling van bedrijvigheid op gang komen, dan zullen steeds meer bedrijfstakken hier profijt van ondervinden. De SP heeft al eens becijferd dat dit direct en indirect wel eens vierduizend arbeidsplaatsen in de regio kan gaan opleveren.

Opleiding moet daarom uniek in haar soort zijn
Bij de voorbereiding van de energiefaculteit hebben we de vergelijking getrokken met Nijenrode. Nijenrode is van oorsprong een economische hogeschool die uiteindelijk de status heeft gekregen van universiteitsopleiding. Afgezien van de doelstellingen van deze opleiding kan wel worden gezegd dat iemand die deze opleiding op zak heeft, zeer geliefd is om in grote bedrijven te gaan werken als manager. De opleiding richt zich namelijk op datgene wat voor die bedrijven nodig is en de studenten hebben zich vooral gericht op het praktisch omgaan met ingewikkelde kwesties.
Om de energiefaculteit een succes te maken en te zorgen dat Alkmaar aantrekkingskracht krijgt op bedrijven die zich bezig willen houden met moderne alternatieve energie, is het nodig dat de studenten die daar van af komen direct hun kennis kunnen omzetten in praktische doelen. De studenten moeten dus niet veel abstracte kennis hebben, maar vooral practische oplossingen kunnen bedenken en zelf in staat zijn nieuwe kennis in de praktijk op te bouwen. De opleiding moet dus in staat zijn energieproblemen op te lossen voor dorpsscholen, verzorgingshuizen, woonwijken die energie neutraal willen worden en dorpen in Afrika en Zuid Amerika. Duurzame energie kan dus ook een exportartikel worden. Daartoe is het nodig dat de studenten zich kunnen verplaatsen in de positie van de mensen die om hun hulp vragen. Als je een ingewikkeld probleem hebt, zoek je een energiedeskundige die zijn opleiding in Alkmaar heeft gevolgd. Dat werd bedoeld met een Nijenrode voor energie.

Paviljoen 2030
Met de modieuze naam Paviljoen 2030 heeft het college de doelstellingen op goede wijze vorm gegeven. Het komt er nu op aan dat het initiatief ook echt doorgezet gaat worden en niet verzand in stapels rapporten en reeksen van studiebijeenkomsten. Het platform dat het college in gedachten heeft moet niet al te lang in het stadium blijven hangen van afstemming van diverse partijen ten aanzien van duurzame energieontwikkeling, maar moet concreet gaan leiden tot een echte opleidining in een echt onderwijsgebouw. We blijven er boven op zitten.