Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Nederlands team kwalificeert zich niet voor Paralympische Winterspelen Vancouver

ESTLAND WINT SPANNENDE FINALE WK ICE SLEDGE HOCKEY IN EINDHOVEN

Eindhoven, 22 maart 2009 - Na een spannende eindstrijd tegen Zweden kwam Estland vandaag als winnaar van het WK Ice Sledge Hockey uit de bus. Het Nederlandse team - dat tijdens dit toernooi zijn debuut maakte - kan terugkijken op een bijzonder toernooi. De spelers presteerden verrassend goed. Desondanks slaagden ze er niet in zich te kwalificeren voor de Paralympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. Het WK Ice Sledge Hockey - een relatief nieuwe sport in Nederland - vond dit jaar plaats in Eindhoven en was in handen van Gehandicaptensport Nederland en het Internationaal Paralympisch Comité. Ruim 2.000 enthousiaste toeschouwers waren in IJssportcentrum Eindhoven getuige van dit sportevenement.

Ice Sledge Hockey is de paralympische variant van ijshockey. De sport wordt veelal beoefend door mensen met een handicap aan het onderlichaam. De spelers nemen plaats op een slee en bewegen zich voort met prikstokken die tegelijkertijd dienen als hockeystick. Ice Sledge Hockey wordt in veel landen actief beoefend. Het is dan ook extra bijzonder dat een klein Ice Sledge Hockeyland als Nederland dit jaar gastheer was van de wereldkampioenschappen. Dankzij hun finaleplaats heeft Estland zich verzekerd van deelname aan het Paralympisch kwalificatietoernooi voor Vancouver 2010.

Alle registers open
Een groot aantal supporters en toeschouwers was elke dag getuige van de krachtmeting tussen de nationale teams van het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Estland, Polen en dit jaar voor het eerst ook Nederland. "We kijken terug op een erg bijzonder toernooi en zijn er zeer trots op dat Nederland dit jaar voor het eerst gastheer was. Het Nederlandse team heeft alle registers open getrokken en uitstekend gepresteerd. Zo hebben de spelers Ice Sledge Hockey definitief in Nederland op de kaart gezet", aldus Obbe Winkels, Coördinator Breedtesport van Gehandicaptensport Nederland. "We willen in Nederland meer teams oprichten, zodat Ice Sledge Hockey ook in ons land vaste voet aan de grond krijgt en sprake is van een volwaardige competitie. Hiervoor is tijdens dit fantastische WK een goede basis gelegd."

Clinics en trainingen
Tijdens het WK - dat van 15 tot en met 21 maart op het programma stond - organiseerde Gehandicaptensport Nederland (SGN) allerlei activiteiten. Zo gaven spelers van het Nederlandse team verschillende clinics voor gehandicapten, basisscholieren en andere belangstellenden. Deze clinics zijn mogelijk gemaakt door Sportlife, hoofdsponsor van het WK Ice Sledge Hockey. Sportlife wil als zogenoemde '1% fair share partner' een bijdrage leveren aan het promoten van Sledge Hockey in Nederland en daarom een zo groot mogelijk publiek kennis laten maken met de sport. Dat is tijdens het WK Ice Sledge Hockey goed gelukt. In totaal waren ruim 2.000 enthousiaste supporters en toeschouwers getuige van het internationale sportevenement.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (