Politie Gelderland-Midden

Rijbewijzen ingevorderd bij omvangrijke alcoholcontrole
Publicatiedatum: 22-3-2009 14:08:12

ARNHEM - Het regionale Verkeershandhavingsteam (VHT) heeft in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 maart een grootscheepse alcoholcontrole langs vier uitvalswegen vanuit het Arnhemse uitgaanscentrum gehouden. In totaal werden 2.235 automobilisten aan een blaastest onderworpen. Hierbij werd 45 keer proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed. Van zeven bestuurders is het rijbewijs ingevorderd.

Er werd vanaf zaterdagnacht 24.00 uur tot en met zondagochtend 07.00 uur op vier plaatsen tegelijk (Eldenseweg, Onderlangs, Westervoortsedijk en Eusebiusbinnensingel) gecontro¬leerd. Deze groots opgezette controle werd met materiaal en mankracht ondersteund door het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), de Koninklijke Marechaussee en de Spoorwegpolitie.
De controle was voornamelijk gericht op (jonger) uitgaanspubliek. Vanaf 1 januari 2006 gelden er voor beginnende bestuurders strengere regels voor alcohol in het verkeer. De nieuwe alcohollimiet van 0,2 promillage is er voor alle brom- en snorfietsen tot 24 jaar, en voor iedereen die z'n rijbewijs vanaf 30 maart 2002 heeft of het nog gaat halen. De 0,2 promillage limiet geldt de eerste vijf jaar nadat men het rijbewijs heeft ontvangen. Veel beginnende bestuurders blijken toch nog vaak met een drankje teveel op achter het stuur te gaan zitten.
Tijdens de controles werd bij zestien beginnende bestuurders een proces-verbaal opgemaakt. Bij drie daarvan werd tevens het rijbewijs ingevorderd.
Eén bestuurder werd op de Wester¬voortse¬dijk aangehouden zonder rijbewijs. Na het afnemen van de blaastest werd een promillage van
1,45 geconstateerd, ruim zeven keer de toegestane limiet. Het hoogste alcoholpromillage (2,51) werd aangetroffen bij een automobilist op de Eusebiusbinnensingel.