Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 20 januari 2009

AVRO Close Up documentaire Kors' Keuze: een portret van fotograaf Kors van Bennekom

Fotograaf Kors van Bennekom kan bogen op een lange en vruchtbare carrière. Zijn oeuvre geeft een prachtig beeld van de Nederlandse samenleving in de jaren zestig, zeventig en tachtig. AVRO Close Up zendt op zondag 22 maart 2009 een portret uit van de inmiddels 75-jarige Van Bennekom die bezig is zijn archief te ontsluiten voor het publiek.

De documentaire 'Kors' keuze', een portret van fotograaf Kors van Bennekom' volgt Van Bennekom tijdens het ordenen van zijn archief voorafgaand aan de overdracht ervan aan het Fotografie Museum in Rotterdam. Zijn zoon Joris helpt hem elke ochtend met het maken van een selectie van 14.000 beelden uit maar liefst 700.000 negatieven. Dit proces vormt de aanleiding voor een terugblik op zijn carrière. Zo gaat Kors met Joris de straat op in Amsterdam, op zoek naar plekken die hij fotografeerde in de jaren dat hij voor het communistische dagblad De Waarheid werkte. Zijn vrouw en kinderen vertellen beurtelings over hun favoriete gezinsfoto's. En acteur en regisseur Hans Croiset analyseert Van Bennekoms theaterfotografie.

In de jaren zestig legde Van Bennekom voor De Waarheid op straat typisch Amsterdamse figuren als messenslijpers en Jordanese jeugd vast. Maar ook documenteerde hij undercover stakingsacties in de haven van Amsterdam, evenals Nederlanders 'die fout geweest waren in de oorlog'. In dezelfde periode fotografeerde Van Bennekom ook uitgebreid zijn gezin dat heel eenvoudig leefde, net als de meeste Nederlanders tijdens de wederopbouw.

Maar er is meer dan het werk uit de jaren zestig. Vanaf de jaren zeventig vereeuwigde hij de groten van de Nederlandse toneel- en danswereld als theaterfotograaf. Daarnaast fotografeerde van Bennekom 25 jaar voor de Uitkrant voor Amsterdammers.

Zijn foto's geven een prachtig totaalbeeld van de Nederlandse samenleving in de jaren zestig, zeventig en tachtig.

De documentaire is handheld gedraaid met de nieuwe Red One camera (in 4K), een camera die een prachtig cinematografisch effect geeft. Cameraman Robert Berger heeft gekozen voor een vaste 50mm lens om zichzelf dezelfde beperkingen op te leggen als Kors van Bennekom vroeger had.

Regie: Pieter Vlamings en Paula Rennings
Camera: Robert Berger
Een coproductie van P&P Regisseurs VOF en AVRO
Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts

AVRO Close Up: 'Kors' Keuze: een portret van fotograaf Kors van Bennekom', zondag 22 maart 2009 om 18.15 uur bij de AVRO op Nederland 2. Herhaling vrijdag 27 maart, circa 16.05 uur. Voor een uitgebreide biografie van Kors Van Bennekom zie bijlagen.



Ingezonden persbericht