Technische Universiteit Delft


* TU Delft

* Actueel

* Agenda

* Wetenschapsagenda

Publiekslezing: 'Waar ben je?'

door M&C

Ook zo benieuwd waar studenten en professoren van de TU Delft aan werken? Welke technische toepassingen zij creëren om onze toekomst prettiger te maken? In de serie 'Ik & de professor' van AD Haagsche Courant en de TU Delft leggen wetenschappers hun vakgebied aan u uit en komen met voorbeelden uit uw eigen leefomgeving.

22 maart 2009 | 14:00 uur - 16:00 uur
plaats: DOK, de openbare bibliotheek, Vesteplein 100, Delft

De tweede lezing 'Waar ben je?' van zondag 22 maart - verzorgd door hoogleraar geo-informatica Peter van Oosterom - gaat over het onderwerp geo-informatie en hoe deze een cruciale rol speelt als zenuwstelsel van de aarde en de duurzame ontwikkeling hiervan. Geo-informatie is zo alom en verweven met het dagelijks handelen dat we er soms nauwelijks meer van bewust zijn. Niet voor niets maakte de mensheid al kaarten alvorens te beginnen aan het geschreven woord. Echter de schijn bedriegt, de ontwikkelingen op het vakgebied van geo-informatie gaan harder dan ooit tevoren. Door zowel vragen uit de maatschappij als doorbraken in de techniek vinden er spectaculaire geo-informatie ontwikkelingen plaats bij: Internet ruimtelijke planning/ontwikkeling (spoortunnel Delft), rampenbestrijding (GPS satellieten en digitale 3D kaarten onderwerg met info over burgers, gevaarlijke stoffen, geblokkeerde routes, etc.) watermanagement (hoe hoog komt het water in de Delftse kanalen, laseraltimetrie), consumenten (vrienden vinden elkaar via iPhone), onderwijs (GIS binnen wiskunde en aardrijkskunde) en de mondiale ontwikkelingen (onze aardschol kantelt en wij zakken, de zeespiegel stijgt, waargenomen door meettechnieken van de TU Delft).

Vragen stellen

Stel uw vragen vooraf aan de professoren van de TU Delft. Hoe kunnen bijvoorbeeld verzakkingen als gevolg van grote bouwprojecten worden gevolgd? Hoe kan ik vanuit huis een bestemmingsplan van de gemeente volgen?

Uw vraag bepaalt mede de inhoud van de lezing. Daarom is het nodig dat de professor uw vragen vooraf te zien krijgt. Hoe meer uw inbreng op de eigen omgeving is gericht, hoe liever dat de professor is. Stuur uw vragen in via hc.lezers@ad.nl

Meer informatie

Zie ook de site van AD Haagsche Courant

Lees het interview met Peter van Oosterom 'Een nieuw centraal zenuwstelsel' in AD Haagsche Courant van zaterdag 14 februari jl.

Maart 2009

Redes

* Energieke materie | 6 maart

* Kwantum mechanica | 20 maart

Promoties

* Duurzame energie | 2 maart

* Windturbine-ontwerpen | 6 maart

* Kwaliteit Internet | 30 maart

Studium Generale

* Haaien: jagers of prooi | 2 maart

* UFO's | 17 maart

Meer Wetenschapsagenda
Aanmelden?