Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leiden, 13 maart 2009

Museum Volkenkunde viert Nawrooz!
Zondag 22 maart 2009
12.00-17.00 uur

Nawrooz, het Nieuwjaarsfeest van bijna alle volken die een Iraanse taal spreken, wordt ook dit jaar weer uitgebreid in Volkenkunde gevierd. Tijdens een doorlopend feestelijk programma maakt de bezoeker kennis met de manier waarop in Afghanistan Nawrooz, Perzisch voor "Nieuwe Dag", wordt gevierd. Een dag boordevol vrolijke activiteiten, georganiseerd in samenwerking met Stichting Afghaanse Jongeren KEIHAN. Afghaanse live muziek en dans, lezingen, workshops vliegers maken, Tabla spelen en Attan dansen, veranderen deze 22ste maart in een echte feestdag. Een kleine tentoonstelling van traditionele Afghaanse kleding, themarondleidingen Afghanistan en de vliegers buiten in de tuin maken het beeld van Afghanistan compleet.

Bij binnenkomst in het museum wordt iedereen getrakteerd op een glas Haftmewa, een Afghaanse drank gemaakt van gedroogde vruchten. Er klinkt Afghaanse klassieke en moderne live muziek en Afghaanse jongeren dansen hun nationale dans, de Attan. Tijdens verschillende workshops kan de bezoeker deze dans meedansen en ook de Tabla, een in Afghanistan geliefd slaginstrument, leren bespelen. Door de heerlijke hapjes en drankjes, die verkocht worden in " Tsjai Khana", het Afghaanse theehuis, kan de sfeer van het nieuwjaarsfeest ook echt geproefd worden. Wie zijn hand wil laten versieren met een prachtige hennatatoeage of zijn naam in sierlijke kalligrafie wil laten schrijven, is hier aan het goede adres. Een korte beeldende presentatie toont hoe Nawrooz in Afghanistan beleefd en gevierd wordt. Vliegeren speelt daarbij een grote rol en in verschillende workshops kan jong en oud zelf een vlieger leren maken en bij goed weer in de museumtuin oplaten.

Nawrooz is hét grote feest van het jaar. Het wordt gevierd op of rond 21 maart, als de zon 's middags pal boven de evenaar staat. Het is de dag dat men nieuwe kleren aantrekt, lekkere hapjes maakt, bij elkaar op bezoek gaat en cadeautjes weggeeft. Het betekent de terugkeer van de zon, van het licht: een nieuw begin, net als het Nieuwjaarsfeest op 1 januari bij ons. En net als bij ons de dag vóór het Nieuwjaarsfeest vaak wordt gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken, wordt ook in Iran en daarbuiten de tijd vóór Nawrooz gebruikt om te denken aan de overledenen. Nawrooz is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest: het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

Naast het activiteitenprogramma van de Nawrooz-viering is er voor kinderen rondom de vaste tentoonstelling van het museum ook altijd een heleboel te doen. Speurtochten, kleuterkarren, of een 'ritje' in de Wilde Bus: kortom, een bezoek aan Museum Volkenkunde is voor het hele gezin een feest!

Kijk voor het volledige Nawrooz-programma op: www.volkenkunde.nl. Speciale entreeprijs op zondag 22 maart: kinderen t/m 12 jaar gratis en volwassenen: ¤ 8,50 euro (incl. tijdelijke tentoonstelling).

()

Persbericht Museum Volkenkunde

Steenstraat 1| postbus 212 | 2300 AE | Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl

Openingstijden museum: dinsdag tm zondag van 10.00-17.00 uur. Extra open op 13 & 27 april, 4 mei en 1 juni. Entree: 8,50 | 6,00 | Mk gratis. Elke woensdag is de entree tot de vaste tentoonstelling én galerijtentoonstellingen gratis. Voor de tijdelijke tentoonstelling MUSIC IN MOTION geldt een toeslag van 1, 00 euro.