Ingezonden persbericht


Edison Pop Oeuvreprijs voor Krezip

Hilversum, 13 maart 2009 - De Edison Pop Oeuvreprijs 2009 gaat naar Krezip. De Tilburgse formatie krijgt deze bijzondere erkenning als beloning voor haar prestaties in de afgelopen twaalf jaar. De hoogzwangere frontvrouw Jacqueline en bandleden werden vanmiddag in de radio538-studio met dit nieuws verrast door Top 40 presentator Jeroen Nieuwenhuize, die tevens lid is van de vakjury van deze oudste muziekprijs van Nederland. De band was met de smoes om over hun laatste single 'Sweet goodbyes' te praten naar de studio gelokt, maar daar wachtte hun een grote verrassing. De Edisons worden op zondag 22 maart uitgereikt in de Rotterdamse Beurs-World Trade Center.

Voorzitter van de vakjury Leo Blokhuis omschrijft Krezip in het juryrapport als volgt: "Geen band is in Nederland zo hartelijk omarmd door het grote publiek als Krezip. Van een onzekere, beginnende groep tot een sterk en doeltreffend collectief, Krezip is altijd met een onverwoestbare charme dichtbij haar fans gebleven." Tijdens de uitreiking van Edison Pop wordt bekend wie de winnaars zijn van de overige acht felbegeerde beeldjes. Tenzij Jacqueline eerder bevalt treedt Krezip hier ook op; het laatste optreden van de band tot de afscheidsconcerten in juni. Tegelijk met de uitreiking vindt op drie locaties in de Maasstad voor het eerst het Edison Pop Festival plaats.

Winnaars van Edison Pop
De vakjury kiest de winnaars uit nationale popartiesten die het afgelopen jaar een bijzondere muzikale bijdrage hebben geleverd. De categorieën zijn: mannelijke artiest, vrouwelijke artiest, groep, nieuwkomer, comedy en kleinkunst. Daarnaast bepaalt het Nederlandse publiek wie een Edison voor beste song en beste album ontvangt.

De nieuwe formule van Edison Pop
Met een rijke historie vanaf 1960 is de Edison de oudste en meest prestigieuze muziekprijs in Nederland. Vanaf dit jaar heeft Edison Pop, de prijs voor populaire muziekgenres, een geheel nieuwe formule. Een kleine vakjury kiest de genomineerden en winnaars uit alleen nationale popartiesten. Daarnaast vindt tegelijk met de uitreiking de eerste editie van het publieksevenement Edison Pop Festival plaats. In 2011 moet dit festival zijn uitgegroeid tot een grootschalig evenement op een dertigtal binnen- en buitenlocaties in het centrum van Rotterdam.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht