Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht - 22 maart 2009

De economische crisis en de ICT arbeidsmarkt

Vanuit de ICT arbeidsmarkt komen de laatste paar maanden verontrustende berichten. De overspannenheid die de markt tot en met het laatste kwartaal van 2008 kenmerkte, is begin 2009 omgeslagen. Precieze cijfers zijn moeilijk te vinden, maar het Ngi schat dat tien tot twintig procent van de werknemers van de grote ICT dienstverleners op dit moment op de bank zit: hun klus bij de klant is afgelopen, en er is geen nieuwe klus beschikbaar. Studenten die tot voor kort al voor hun afstuderen werden gelokt met extreme arbeidsvoorwaarden, krijgen nu te horen dat hun getekende arbeidscontract al voor ingang van de proeftijd zal worden ontbonden.

Er zijn echter ook feiten die een ander beeld van de markt geven. Er zijn nog steeds ruim 8.000 vacatures voor hoger opgeleide ICT-ers, dat wil zeggen zo'n zes procent van de totale ICT arbeidsmarkt. Diverse sectoren, zoals de overheid, de telecommunicatie, wetenschap en onderwijs zijn nog steeds naarstig op zoek naar ICT medewerkers, en ook de politie "rekent ICT-ers graag in". Bepaalde specialisten, zoals database administrators en Unix deskundigen, zijn nog steeds heel moeilijk te vinden. Demografische ontwikkelingen wijzen op middellange termijn eerder op een afname van de ICT beroepsbevolking dan op een toename. Het ICT beroep bestaat nu ongeveer vijftig jaar, wat betekent dat in de komende jaren voor het eerst ICT-ers met pensioen zullen gaan en de arbeidsmarkt zullen verlaten. Ook vanuit de opleidingen zal de markt in de komende jaren niet bepaald overspoeld worden. In de afgelopen zes jaar is de instroom in de opleidingen gehalveerd, en in 2008 startten slechts zo'n 5.000 eerstejaars met een ICT opleiding. Als immigratie-land wordt Nederland ook minder aantrekkelijk: het aantal kennismigranten vanuit landen als India is de afgelopen maanden sterk teruggelopen.

Tegelijkertijd neemt de invloed van ICT op alle aspecten van onze samenleving alleen maar toe. Van Internet-radio tot electronisch patientendossier, en van administratieve lastenverlichting tot terrorismebestrijding, in alle individuele en maatschappelijke ontwikkelingen van de komende jaren speelt ICT een cruciale rol. Met de toenemende invloed van ICT zal ook de vraag naar ICT deskundigheid toenemen. Het Ngi trekt dan ook de conclusie dat de economische crisis op korte termijn leidt tot afname van de krapte op de ICT arbeidsmarkt, maar dat in de komende jaren eerder een tekort dan een overschot aan ICT-ers zal bestaan.

Over het Ngi - Het Ngi (www.ngi.nl) is de beroepsvereniging voor ICT-professionals, waarbij leden hun actuele kennis kunnen verdiepen en hun netwerk kunnen onderhouden. Het Ngi organiseert zowel landelijke als regionale evenementen voor haar leden. Leden ontvangen het prestigieuze maandblad Informatie.

---- --


Ingezonden persbericht