KNHS


Indoor Brabant beleeft zinderende barrage
22 maart 2009
Jeroen Dubbeldam - Whisper

DEN BOSCH (KNHS) - Met de zege van de Zwitser Daniel Etter met Peu a Peu in de wereldbekerwedstrijd voor springruiters kreeg Indoor Brabant een verrassende winnaar na een zeer spannende barrage. "Het is best een beetje vreemd voor me om in de rangschikking voor ruiters als Markus Ehning en Michael Whitaker te staan", vertelde de onder zijn succes iets bedremmelde Etter (34). Voor de insiders in de hippische sport is de naam van Etter een begrip, want vader Gerhard was een internationaal befaamde ruiter die zich dankzij de handel in paarden deze hobby kon permitteren. "Nu nog is de handel in paarden, waarvan vele in Nederland worden gekocht, onze beroep", vertelde Daniel, die pas op 15-jarige leeftijd begon met paardrijden. "Toen pas kwam ik er achter dat niet iedereen thuis 120 paarden had staan. Ik reed wel paard, maar dan als hobby, voetbal was mijn sport! Paardensport, dat was naar mijn mening meer iets voor meisjes". Er zijn meer banden tussen de Zwitser en Nederland, want Jeroen Dubbeldam (7e) ontwikkelde zijn talenten een paar jaar met de paarden uit de stallen van de familie Etter, die in de omgeving van Bern hun domicilie heeft.

Het was zonder meer een zinderende barrage, waarin maar liefst vijf combinaties van de tweede tot en met de zesde plek eindigden met een tijdsverschil van minder dan een vier tiende van een seconde. De winnende tijd van Etter was 35.93 sec. en daarmee was hij maar liefst anderhalve seconde sneller dan de Duitser Markus Ehning met de zeer ontspannen galopperende hengst Sandro Boy. "Mijn paard heeft fantastisch gesprongen, maar ik moet het mezelf kwalijk nemen dat ik in een paar wendingen tienden van seconden heb laten liggen", aldus Ehning. Markus Ehning was op zijn beurt een fractie sneller dan de Brit Michael Whitaker met de KWPN'er Portofino (Habsburg x Orthos), die zich in Den Bosch ten doel had gesteld zijn plaats in de finale van de wereldbeker volgende maand in Las Vegas veilig te stellen en daarin geheel slaagde.
De vierde plek was voor een ontketende Zwitserse Christina Liebherr met de eveneens in Nederland gefokte LB No Mercy (Libero H x Dillenburg). Tijdens het EK in Mannheim 2007 had deze combinatie een zware crash in de finalewedstrijd op zondag en het heeft geruime tijd geduurd voordat het duo weer op het oude topniveau terug was. Nu vocht de ruin keihard mee. De Duitser Ludger Beerbaum, die na de verkoop van All Inclusive direct uit het Duitse A-kader werd gezet bewees, met Coupe de Coeur ook heel goed mee te kunnen. Beerbaum eindigde in een heel sterk veld als vijfde, net voor de Zwitser Steve Guerdat met Tresor. Beste Nederlander werd Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Van Grunsven Whisper op een zevende plek en daarmee liet hij Leon Thijssen (Baarlo) met Olaf (Concorde x Ramiro Z) net achter zich.

De overige Nederlandse ruiters plaatsen zich net niet voor de barrage. Albert Zoer (Echten) liep met Okidoki tegen een echte pechfout op. Met Sam had de ruiter uit het Drentse Echten op zaterdagavond nog wel zeer overtuigend de Grote BMC Prijs gewonnen, evenals op zondag een knock out springwedstrijd met Uraya. Nu was een licht touché voldoende om een paal te laten vallen. Daarmee tuimelde Zoer ook een paar plaatsen in het klassement van de Europese League van de wereldbeker. Hij eindigde derhalve als vijfde en zijn tweede plaats werd overgenomen door Daniel Etter. Gerco Schröder (Tubbergen), die als eerste eindigde in deze league, bracht Eurocommerce Milano aan de start en de merrie tikte maar liefst drie balken uit de lepels. Voor Vincent Voorn (Dinteloord), die een absolute topprestatie nodig had om zich nog voor de wereldbeker finale te kunnen plaatsen, verliep de wedstrijd dramatisch. In een wending tussen de vijfde en de zesde hindernis draaide Gestion Priamus Z zich met de snelheid van een bliksemflits om, waardoor Voorn eer hij er erg in hand naast zijn paard stond. Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blauwendraad's O Brien, Uriel Taken (Gorssel) met Rendez Vous T, VDL Groep Tomboy met Eric van der Vleuten (Mierlo) en Jurgen Stenfert (Doesburg) met BMC Okometa kwamen met één foutje aan de finish. Het aantal van elf ruiters in de barrage had gemakkelijk groter kunnen zijn, want maar liefst 13 combinaties kwamen met slechts één foutje aan de streep.

Van de Nederlandse springruiters gaan in ieder geval Gerco Schrder en Albert Zoer naar de wereldbeker finale, volgende maand in Las Vegas. Leon Thijssen, die nu op de 26ste plek staat, heeft een plaatsje gevonden op de reservelijst.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.indoorbrabant.nl

Uitslag FEI world cup springen:


1) Daniel Etter (Zwi) - Peu a Peu - 0 / 0 - 35.93
2) Marcus Ehning (Dui) - Sandro Boy - 0 / 0 - 37.45
3) Michael Whitaker (Eng) - Portofino - 0 / 0 - 37.62 7) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Whisper - 0 / 0 - 38.73
8) Leon Thijssen (Baarlo) - Olaf - 0 / 0 - 38.97 12) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 4 13) Albert Zoer (Echten) - Okidoki - 4
16) Uriel Taken (Gorssel) - Rendez-Vous T - 4
18) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Tomboy - 4 23) Jurgen Stenfert (Doesburg) - BMC Okometa - 4 25) Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - 4

Stand FEI world cup springen West-Europese league:


1) Gerco Schröder (Tubbergen) - 78

2) Daniel Etter (Zwi) - 65

3) Edwina Alexander (Aus) - 64
3) Marcus Ehning (Dui) - 64
5) Albert Zoer (Echten) - 63
26) Leon Thijssen (Baarlo) - 26

Finale Las Vegas - 15/19 april 2009

Uitslag Grote Prijs (1.60 m) (za):


1) Albert Zoer - Sam - 0 / 0 - 35.85

2) Jeroen Dubbeldam - BMC Van Grunsven Simon - 0 / 0 - 36.42
3) Gerco Schröder - Eurocommerce Monaco - 0 / 0 - 36.59

Uitslag Brabanthallen Prijs (1.50 m) (zo):


1) Albert Zoer - Uraya - 65/45.28

2) Roger-Yves Bost (Fra) - 65/45.52

3) Michael Whitaker (Eng) - Fairviews Mirabelle d'Or - 65/47.12

Foto Jeroen Dubbeldam met Whisper door: www.melissen.net en www.jmint.eu