De stad Antwerpen geobserveerd en ontleed


Freelance journalist Johan Peters schrijft boek over zijn Antwerpse jaren

ANTWERPEN, 20090322 -- De stad Antwerpen oefent een grote aantrekkingskracht uit op Nederlanders. Tijdens weekenden en met de feestdagen begeven de noorderburen zich massaal richting het Antwerpse. Om inkopen te doen op de Meir of een terrasje te pakken in het historisch centrum. Van alle auto's die je op een zaterdag nabij het historisch centrum ziet rondrijden, is zeker een vijfde uit Nederland afkomstig.

Het is een van de vele observaties van Johan Peters, 39, parttime zelfstandig journalist en sinds eind mei 2006 permanent woonachtig nabij datzelfde centrum. Daarvoor woonde hij zijn gehele leven in Rotterdam. Al zijn Antwerpse observaties en ervaringen gedurende iets meer dan 2 ½ jaar tijd heeft hij neergeschreven in een boek: Antwerpen, stad naar mijn goesting; observaties en ervaringen van `den gastarbeider'.

In het boek beschrijft hij op een journalistieke, beeldende en humoristische manier hoe de Antwerpse samenleving in elkaar steekt en functioneert. Diverse onderwerpen komen daarbij aan bod: Antwerpen als toeristische stad, werkstad, woonstad. Natuurlijk staat hij uitgebreid stil bij de lokale Antwerpse politiek (Vlaams Belang van Filip Dewinter versus burgemeester Patrick Janssens van sp.a), maar ook de immer voortdurende Belgische communautaire problematiek is door het boek heen verwoord. De foto's ter illustratie zijn gemaakt door de Antwerpse fotografe Kathleen Van Geyt en tonen Antwerpen in al zijn pracht en praal. De bekende toeristische hotspots en minder bekende locaties. Shaker Media in Maastricht, www.shaker-media.eu/nl, is de uitgeverij.

Alhoewel hij nog lang niet is uitgekeken op zijn nieuwe verblijfplaats, heeft Johan Peters ondertussen meer dan voldoende ervaren dat het leven in Antwerpen stad niet één groot feest is. Nederlanders zullen na het lezen van zijn boek Antwerpen voortaan ook niet alleen meer door een roze bril bekijken. Antwerpenaren leren hoe een relatieve buitenstaander tegen hun stad aankijkt en (nog steeds) probeert te integreren.

http://www.jp-tekstproducties.com





ingezonden persbericht