Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer opent energieproducerend huis

22-03-2009

Een huis dat geen energie gebruikt, maar produceert. Geen science fiction, maar werkelijkheid in Leusden. Minister Jacqueline Cramer (VROM) opende zaterdag officieel het 'powerhouse' van InnoConstruct.

De nieuwbouwwoning, opgetrokken in de populaire jaren-dertigstijl, maakt gebruik van de modernste duurzame technologieën: warmte- en koude-opslag in de bodem, zonnecollectoren en een windmolen op het dak, LED- verlichting, driedubbele beglazing en een fundering van gerecycled glas. Het huis, dat bewoond wordt door InnoConstruct initiatiefnemer Johannes Out, produceert zelfs meer energie dan het gebruikt. Dit overschot gebruikt Out om zijn elektrische auto op te laden. 'Hoe zuiniger we leven, hoe meer autokilometers we cadeau krijgen,'zegt Out. 'Zo wordt het een sport.'

Cramer sprak met een aantal leveranciers van duurzame technologieën in het 'powerhouse'. Zij constateerden dat veel duurzame opties al leverbaar zijn, maar dat in de traditionele bouwwereld veel koudwatervrees bestaat vanwege de hogere aanloopkosten. Ook blijkt bouwvergunningswetgeving vaak een sta-in-de-weg voor innovatieve keuzes, stelden de ondernemers vast.

Na de opening was Cramer te gast bij een manifestatie van de wijk Park Rozendaal. Bewoners van deze wijk in Leusden zijn zeer actief bezig met het besparen van energie in de eigen omgeving. Dit in het kader van de Klimaatstraatfeesten. Op 16 mei wordt bekendgemaakt welke straat de meest energiezuinige van Nederland is.

Cramer nam hier de door bewoners opgestelde, handzame Ladder van Cramer in ontvangst, een lijst met eenvoudig te realiseren energiebesparingen. Initiatiefnemer Eric-Jan Tuininga hoopt dat deze methode zich als een olievlek over het land verspreidt.