Vrije Universiteit Amsterdam meer

Amerikaanse auteur propageert werkelijke betrokkenheid

29 januari 2009

Een ziekenhuis zou je met dezelfde compassie moeten runnen als een Disneypark. Dat is de boodschap van de Amerikaan Fred Lee. Op 23 maart houdt de bevlogen auteur voor de tweede keer een lezing in VUmc.

"Volgens Fred Lee rekent een patiënt in het ziekenhuis er niet alleen op dat hij beter wordt", legt Marco van der Noordaa, strategie en beleid, uit. "Hij verwacht van het personeel ook compassie. De patiënt is ziek, voelt zich onveilig en ongerust en heeft echte betrokkenheid nodig. Warmte, liefde aandacht. Ik geef een voorbeeld. Als dokters en verpleegkundigen gehaast over de gang lopen, kunnen ze gewoon voorbij een patiënt of bezoeker lopen. Ze kunnen ook even stoppen en vragen wat hij zoekt. Ze kunnen zelfs met hem meelopen en de patiënt afleveren waar hij moet zijn. Dat laatste is compassie. Werkelijke betrokkenheid bij de patiënt."

Inspirerend
Samen met enkele collega's ontdekte Van der Noordaa vorig jaar Fred Lee's boek 'If Disney ran your hospital; 9 1/2 things you would do differently'. Samen met het kwaliteitsinstituut CBO haalde hij Lee toen voor de eerste keer naar Amsterdam. "Het is erg inspirerend om hem te horen spreken. Hij weet zich heel goed te verplaatsen in de patiënt en heeft het vaak bij het rechte eind. Binnen VUmc heeft zijn eerste bezoek zelfs geleid tot de oprichting van het Hospitality Netwerk, waarmee we het gedachtengoed van Fred Lee in de praktijk willen brengen. Het eerste idee dat we uitvoeren, is het ontwikkelen van een mooie en goed leesbare naambadge. Het facilitair bedrijf heeft dat nu opgepakt. Het is heel fijn voor patiënten als ze in het ziekenhuis kunnen zien met wie ze te maken hebben."

Inschrijving
De inschrijving voor de lezing van Fred Lee verloopt via de website van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, www.cbo.nl. Voor medewerkers van VUmc is de toegang gratis. Alle bezoekers krijgen gratis de Nederlandse vertaling van Lee's boek, dat op 23 maart wordt gepresenteerd.

Jeroen Kleijne
bron: Tracer