Drie Intensive Care-afdelingen Rijnmond werken nauw samen

19/03/2009 09:38

Maasstad Ziekenhuis

De afdelingen Intensive Care van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland gaan intensief met elkaar samenwerken.

Door de samenwerking kunnen de afdelingen voor intensieve zorg in de ziekenhuizen in Spijkenisse en Dirksland topzorg blijven leveren. Maandag 23 maart ondertekenen de drie ziekenhuizen deze unieke overeenkomst tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis.

Eind vorig jaar moest de inmiddels heropende IC van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis sluiten, omdat niet kon worden voldaan aan alle landelijke richtlijnen die vanaf 2011 zouden gaan gelden.

Dat kwam vooral door het gebrek aan een intensivist, een in intensieve zorg gespecialiseerde arts. Het is voor ziekenhuizen met een IC verplicht zo'n intensivist te hebben. Om aan die verplichting te voldoen, gaat een aantal intensivisten van het Maasstad Ziekenhuis diensten meedraaien in Spijkenisse en Dirksland.

Een intensivist is een medisch specialist die twee jaar lang heeft doorgestudeerd op de zorg aan patiënten bij wie de vitale organen niet meer zelfstandig kunnen werken. Deze patiënten liggen bijvoorbeeld aan de hartmonitor en hebben medicijnen nodig om hun hartfunctie te verbeteren. Of ze behoeven kunstmatige beademing, omdat ze vanwege een zware longontsteking niet zelfstandig kunnen ademen. Weer anderen hebben ook nog apparatuur nodig die de nierfunctie vervangt.

Wat de patiënten gemeen hebben, is dat ze allemaal buitengewoon ernstig ziek zijn en dat ze zeer specialistische zorg nodig hebben.

In het drietal ziekenhuizen hebben alle betrokken specialisten en arts-assistenten de afgelopen weken een grondige bijscholing in intensieve zorg genoten, zodat zij bij plotselinge problemen met de IC-patiënten zelf de eerste noodhulp kunnen verlenen. Voor de intensivisten geldt dat zij binnen twee uur bij de noodlijdende patiënt moeten kunnen zijn. De intensivisten lopen overdag visites op de drie IC-afdelingen.

Op alle drie de IC-afdelingen gelden straks dezelfde protocollen met betrekking tot bijvoorbeeld toediening van medicijnen. Verder krijgen alle patiënten dezelfde elektronische patiëntenstatus en wordt er op drie locaties, via videoconference, over patiënten vergaderd.

Het grote voordeel van de samenwerking voor de patiënt en zijn familie is dat hij topzorg krijgt in zijn eigen vertrouwde ziekenhuis, dicht bij huis. Alleen als er geavanceerde nierfunctie vervangende apparatuur nodig is, of wanneer zij een ingewikkelde operatie moeten ondergaan, worden patiënten overgebracht naar het Maasstad Ziekenhuis.

De IC van het Maasstad Ziekenhuis is er een van de hoogste categorie in Nederland, een zogenaamde Level 3 Intensive Care. Het vervoer van de zieke gebeurt met de mobiele IC-unit, een ambulance waar alle IC-apparatuur is ingebouwd.

De drie ziekenhuizen zijn de eerste in Nederland die een richtlijn gaan uitvoeren die enkele jaren geleden mede werd opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Daarin staat dat Level 3 IC's (Maasstad) hun kennis, ervaring en manschappen moeten gaan delen met Level 1 IC's (Ruwaard van Putten en Van Weel Bethesda), zodat ook in de regio uitstekende intensieve zorg kan worden geleverd.

Het Maasstad Ziekenhuis hoopt in de toekomst ook op het gebied van andere specialismen nauw samen te werken met het Ruwaard van Putten Ziekenhuis en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis.