Duizend professionals in gesprek over primair onderwijs

20/03/2009 11:31

Vereniging PO-Raad

Duizend professionals in gesprek over primair onderwijs

Nieuw elan voor onderwijsconferentie in Lunteren

Utrecht, 20 maart 2009.

Op 23, 24 en 25 maart gaan bijna duizend professionals uit het primair onderwijs met elkaar in gesprek. De 'driedaagse in Lunteren' is een begrip. Inhoudelijk stond jarenlang de leerlingzorg centraal. Nu is het podium verbreed. De centrale thema's taal/lezen, rekenen, opbrengstgericht werken en passend onderwijs komen samen.

'In gesprek over de onderwijspraktijk' is de titel van deze achtste conferentie. Ze wordt georganiseerd door het Projectbureau Kwaliteit van de PO-Raad, de regiegroep Passend Onderwijs, het Nederlands Jeugd instituut en Gedragswerk. Evenals de voorgaande jaren vindt de driedaagse plaats in Congreshotel De Werelt in Lunteren.

Nieuw dit jaar is de uitgebreide aandacht voor de basisvaardigheden taal/lezen en rekenen en de keuze om per dag één thema centraal te stellen. Rode draad vormen de praktijkworkshops en de aandacht voor opbrengstgericht (samen)werken.

Taal, rekenen en passend onderwijs

"Alles in Lunteren staat in het teken van wat je morgen al kan doen in de klas en met de leerlingen." Roel Weener, algemeen projectleider van Projectbureau Kwaliteit, is enthousiast. "Ervaringen en opbrengsten uit de landelijke taal- en rekenpilots worden hier direct gedeeld. Passend onderwijs, gedragswerk en samenwerken komen uitgebreid aan bod. Ook besteden we aandacht aan de consequenties voor de schoolorganisatie. Namens het Ontario Institute for Studies in Education (OISE) is Joanne Quinn te gast. Zij gaat met de bezoekers in gesprek over de rol van de schoolleider bij verandering en innovatie."

Ontmoeting en uitwisseling

"Bijpraten is belangrijk," weet Weener. "De driedaagse blijft een moment voor ontmoeting en uitwisseling. Leerkrachten, intern begeleiders en coördinatoren van samenwerkingsverbanden, maar ook schoolleiders, adviseurs en bestuurders zijn aanwezig en gaan met elkaar in gesprek."

Kwaliteitsagenda

Met de speerpunten taal/lezen, rekenen en opbrengstgericht werken is de landelijke Kwaliteitsagenda PO prominent vertegenwoordigd op de conferentie. Evenals passend onderwijs vallen deze hoofdlijnen van beleid sinds vorig jaar onder de verantwoordelijkheid van de PO-Raad. "Hierdoor is de samenhang in de verschillende agenda's en de inhoudelijke uitwisseling aanzienlijk verbeterd", vertelt Roel Weener. "En dat zie je terug in het conferentieprogramma. Je kan makkelijker verbindingen leggen, zonder te forceren."

Uitverkocht

Met bijna duizend deelnemers is deze driedaagse een van de drukst bezochte ooit. Wie niet aanwezig kan zijn in Lunteren kan nog terecht op de werkconferenties van de Taalpilots op 19 mei en de Rekenverbetertrajecten op 22 september, waar een aantal workshops wordt herhaald.





http://www.conferentielunteren.nl