Gemeente Roermond

Roermond start proef met Oud Papier Binder

De Gemeente Roermond start op 23 maart in de wijk Hoogvonderen als eerste in Nederland een proef met de Oud Papier Binder (OPB). De gemeente wil onderzoeken of door het gebruik van dit nieuw afvalinzamelingsmiddel meer papier wordt opgehaald. De OPB maakt het mogelijk snel en compact oud papier te stapelen, te bundelen en aan de weg te zetten. Het innovatieve en duurzame product is ontwikkeld door Irmgard Kreuze uit Herten, eigenaar van OoPéBé Concept.

De proef in de wijk Hoogvonderen bestaat uit het twee maanden lang gratis beschikbaar stellen van OPBs aan ruim 1400 huishoudens. De binders worden geleverd met een kunststoffen box en een gebruiksaanwijzing. De OPB bestaat uit een kartonnen plaat en biologisch afbreekbaar bindtouw. Om er papier mee te kunnen bundelen, moet de binder op de bodem van een (kunststoffen) box worden gelegd. Bovenop de OPB wordt het oud papier gestapeld. Als de box vol is, kan handig zon 10 kilo oud papier worden gebundeld. Bij elke ophaalronde wordt bekeken hoeveel oud papier is ingezameld. Aan het einde van de proef moet blijken of de inzet van de OPB heeft geleid tot een hogere opbrengst van oud papier in de wijk.

De Gemeente Roermond hecht veel waarde aan het efficiënt scheiden van oud papier. Oud papier en karton zijn uitstekend geschikt voor hergebruik. Indien er minder oud papier bij het restafval zit worden ook de kosten van afvalverbranding lager. Wethouder IJff van Milieu: Hoewel we al veel afval scheiden kan het natuurlijk nog steeds beter. Het verzamelen van oud papier is bovendien niet alleen goed voor het milieu; het spekt ook nog eens de verenigingskas van de Roermondse verenigingen, die het papier in de diverse wijken ophalen. We hopen dus zeker dat deze proef slaagt. Irmgard Kreuze van OoPéBé Concept is ervan overtuigd dat de inwoners van Hoogvonderen de Oud Papier Binder een uitkomst vinden: Door zijn ontwerp is de OPB heel handig in gebruik. Het neemt ook nauwelijks ruimte in beslag. Het biedt de gebruiker ook de kans om zonder veel poespas een bijdrage te leveren aan ons milieu, want 7 OPBs sparen 1 boom. Dat is toch mooi, of niet?.

Publicatiedatum: 20-03-2009 Bijgewerkt: 20-03-2009