Gemeente Beverwijk


Acties tijdens week Nederland Schoon

Om het probleem van zwerfafval onder de aandacht te brengen gaat ReinUnie in samenwerking met de gemeente Beverwijk op zes basisscholen in Beverwijk een actie op Landelijke Opschoondag organiseren. Wethouder M. Dijkshoorn geeft op vrijdag 20 maart 2009 (Landelijke Opschoondag) om ongeveer 10.00 uur op basisschool Het Kompas in Beverwijk het startschot voor de actie. 's Middag doet hij hetzelfde om 13.30 uur op basisschool De Sleutelbloem in Beverwijk. Verder vinden er op de Zevensprong, 't Kraaienest, Wilgeroos (Beverwijk) en de Vrijheit (Wijk aan Zee) soortgelijke acties plaats.

Leerlingen van groep 8 krijgen voorafgaand aan de actie een les over zwerfaval. Centraal in de les staat de belangrijkheid van het opruimen en het voorkomen van zwerfafval. In de les wordt op een speelse manier duidelijk gemaakt dat zwerfafval slecht is voor het milieu. Na deze les van ReinUnie gaan de kinderen, met prikkers, handschoenen en vuilniszaken naar buiten om de omgeving rondom de school van zwerfafval te ontdoen. De kinderen van groep 5 van basisschool De Sleutelbloem gaan aan het werk om het Máximahof en omgeving op te fleuren. In 2008 werd er als onderdeel van het antivandalismeproject van basisschool De Sleutelbloem een aantal plantenbakken geplaatst in het Máximahof. Leerlingen van de school zorgden er toen voor dat de bakken fleurig werden gevuld. Deze bakken worden dit jaar weer bijgevuld en opgefrist en er wordt een achttal nieuwe bakken geplaatst.

Actie Breestraat
Verder wordt tijdens de weekmarkt geprobeerd de Beverwijkers bewuster te maken van de gevolgen van zwerfafval. Hiervoor heeft de wijkgroep twee acteurs ingehuurd die tussen 13.00 en 15.00 uur passanten op de Breestraat aanspreken met vragen over zwerfafval. Uit dit gesprek kan er een liedje ontstaan dat begeleid wordt door een muziekinstrument. De acteurs kunnen zich bijvoorbeeld inleven in het zwerfafval en bezingen hoe het als blikje voelt om op straat gegooid te worden of zij kunnen een ode brengen aan iemand die iets in de vuilnisbak gooit.