Gigantische klimaatrekening voor Nederland

23/03/2009 09:25

ICCO

Als Nederland haar verantwoordelijkheid daadwerkelijk wil nemen voor het oplossen van de klimaatcrisis moet ze 1% van de kosten van klimaatverandering voor haar rekening nemen. Dat komt neer op ongeveer 6,6 miljard euro per jaar. Nederland moet daarmee voor 2030 haar CO2 uitstoot met meer dan 100% verminderd hebben ten opzichte van 1990 en betalen voor haar deel van de wereldwijde kosten van het aanpassen aan de klimaatverandering. Dat zijn de uitkomsten van een nieuwe wetenschappelijke analyse die de Amerikaanse denktank EcoEquity en het Stockholm Environmental Institute in opdracht van FairClimate/ICCO & Kerk in Actie vandaag in Nederland presenteren.

De onderzoekers ontwikkelden een rechtvaardigheidssleutel waarmee het percentage van de kosten van het oplossen van de klimaatcrisis en de gevolgen die deze nu al heeft voor ontwikkelingslanden wereldwijd op een eerlijke manier verdeeld moeten worden om zo klimaatverandering te beperken tot een maximale stijging van twee graden Celsius.

De onderzoekers kijken bij hun analyse naar twee factoren: historische verantwoordelijkheid voor broeikasgasuitstoot en de financiële capaciteit van burgers, de zogenaamde 'Responsibility and Capacity Index'(RCI). Nederland heeft de verantwoordelijkheid om 1 % van de klimaatkosten te dragen. Ter vergelijking: India heeft met haar 1, 1 miljard inwoners een bijna even grote verantwoordelijkheid van 1,2% als het veel kleinere maar veel rijkere en meer vervuilende Nederland. De Verenigde Staten moeten 29,1 % bijdragen.

"Het gaat om rechtvaardige en transparante principes die de klimaatlasten op een eerlijke manier verdelen. Het is belangrijk dat Nederland zich hiervoor hard maakt in Europa en tijdens de klimaatonderhandelingen op weg naar Kopenhagen", zegt Inge Vianen, beleidsadviseur klimaat bij ontwikkelingsorganisatie ICCO. "Deze analyse is daarvoor wat ons betreft een handleiding."

Nederland heeft volgens de analyse de verantwoordelijkheid om haar CO2 uitstoot verminderd te hebben met 85% in 2020 en met meer dan 100% in 2030. Omdat het onmogelijk is om reducties van meer dan 100% in eigen land te realiseren, betekent dat in de praktijk dat Nederland moet investeren in het terugbrengen van de CO2 uitstoot in ontwikkelingslanden. De minst ontwikkelde landen hebben niet bijgedragen aan de opwarming van de aarde en hebben veel burgers met weinig financiële middelen en hebben dus geen verantwoordelijkheid in het oplossen van de klimaatcrisis blijkt uit de analyse.





http://www.icco.nl