Technische Universiteit Delft

Magnetische hersenspinsels

Delftse onderzoekers werken samen met medici uit AMC en epidemiologen van de Erasmus Universiteit aan nieuwe beelden van het verouderend brein. Dat valt te lezen in de nieuwe editie van Delft Integraal, het magazine met nieuwe ontwikkelingen en achtergronden op het gebied van onderzoek aan de TU Delft. De zogenaamde witte stof, de verbindingen tussen de hersencellen, is aan verval onderhevig. Met betere beelden en epidemiologisch onderzoek zoals de Rotterdam Studie hopen onderzoekers manieren te vinden om ouderen langer bij de les te houden.

Herinneringen spelen de hoofdrol in deze editie van Delft Integraal. Doeschka Meijsing koos 'het huis van de herinnering' als thema van haar gastschrijverschap, verder herinneringen aan 40 jaar Industrieel Ontwerpen en aan 90 jaar Stromingslab. Daarnaast een overzicht van tot verbeeldend sprekend onderzoek in Kort Delfts én een infographic van het nieuwste ontwerp van de studentenracewagen Formula Student.

Gastschrijver - Voor Doeschka Meijsing is de TU een vreemde wereld, het hol van de leeuw zelfs, waar zaken onderzocht en onderwezen worden die haar wezensvreemd zijn. In het interview licht ze haar thema 'huis van de herinnering' toe: "In je herinnering woon je altijd ergens. Ik wil onderzoeken hoe we dat vorm kunnen geven."

Stromingslab - Het laboratorium voor Aero- en Hydrodynamica vierde onlangs zijn negentigste verjaardag. De technieken zijn met lasers, simulaties op supercomputers en hoge snelheids videocamera's nogal veranderd. Wat gelijk is gebleven is de combinatie van fundamenteel en toegepast onderzoek. Een reportage over onbegrepen druppels, bloedstromen in kippenembryos en het kietelen van turbulentie.

In Kort Delfts ten slotte ondermeer: schrootschapers, lastige wolken en een windtunnel met orkaankracht.

Op www.delftintegraal.tudelft.nl vindt u de volledige editie van Delft Integraal.