FIDIN en OvFD starten collectieve bezwarenactie tegen kostenheffingen

23/03/2009 10:30

Federatie FIDIN (NVA & NBVA)

Explosieve groei kostenheffingen AFM

FIDIN en OvFD starten collectieve bezwarenactie tegen kostenheffingen AFM

Amersfoort, 23 maart 2009. De brancheorganisaties voor intermediaire dienstverlening, Federatie FIDIN en OvFD, roepen alle financiële dienstverleners op een bezwaarschrift in te dienen bij de AFM tegen de buitensporige stijging van de kostenheffingen van het toezicht in 2008. Afhankelijk van de omvang en activiteiten van het kantoor stijgen deze met liefst 33 tot 107 procent! FIDIN en de OvFD vinden de kostenstijging in strijd met rechtvaardige en evenwichtige kostenverdeling. Ook ontbreekt het aan inzicht in de kosten en is de toerekening ervan totaal ondoorzichtig. Het College van Beroep heeft vorig jaar duidelijke criteria gesteld en FIDIN en OvFD zijn van mening dat de kostenheffingen niet aan deze criteria voldoen. Zij hebben daarom juridisch advies ingewonnen en roepen nu kantoren op om individueel bezwaar aan te tekenen en vervolgens FIDIN en OvFD te machtigen om een collectieve procedure tegen de AFM te voeren. Daarnaast pleiten de brancheorganisaties voor toezicht op de handhaving van de budgetten van de AFM.

De AFM verzendt momenteel facturen voor het doorlopende toezicht over 2008 aan het intermediair. De hoogte van deze toezichtkosten is eind november vorig jaar al door de minister van Financiën gepubliceerd. NVA en NBVA, thans samenwerkend in de Federatie FIDIN, hebben toen reeds gezamenlijk de noodklok geluid over deze onverantwoord hoge kosten en dit geagendeerd bij de woordvoerders Financiën van de Tweede Kamer. Ook hebben zij gepleit voor een grotere overheidsbijdrage aan de kosten van de AFM en voor toezicht op de uitgaven van de AFM.

Getrapte bezwaarprocedure

FIDIN en OvFD roepen nu alle aangesloten maar ook alle niet-aangesloten kantoren op om massaal bezwaar aan te tekenen tegen de nota(s) van de AFM. Zij hebben hiervoor zoveel mogelijk kantoren benaderd. De procedure voor het indienen van bezwaar vindt getrapt plaats. In eerste instantie dienen kantoren zelf bij de AFM pro forma-bezwaar te maken. Doorvoor is een standaard bezwaarschrift gemaakt. Vervolgens zullen FIDIN en OvFD de bezwaarprocedure namens alle indieners van een pro forma-bezwaarschrift collectief voeren. Dat scheelt kantoren, alsook de AFM, veel werk en beperkt zo de kosten van toezicht. Aan de procedure zijn voor bij FIDIN of OvFD aangesloten kantoren geen kosten verbonden, niet aangesloten kantoren betalen een bijdrage van 25 euro in de kosten.

Binnen zes weken

Kantoren die het standaard bezwaarschrift indienen, machtigen daarmee FIDIN en OvFD om namens hen de verdere procedure inhoudelijk te voeren. Het standaard bezwaarschrift kan worden gedownload via de websites www.federatiefidin.nl en www.ovfd.nl.

Het is belangrijk dat het bezwaarschrift binnen zes weken na ontvangst van de nota van de AFM bij de AFM wordt ingediend. Na zes weken wordt het bezwaar niet meer in behandeling genomen.

Nota altijd betalen!

Binnen twaalf weken zullen alle financiële dienstverleners een factuur hebben ontvangen.

FIDIN en OvFD wijzen er nadrukkelijk op dat de nota wel betaald moet worden, ook als er bezwaar wordt ingediend. Het indienen van bezwaar schort de verplichting om te betalen niet op. Indien de procedure tot resultaat leidt, zal het te veel betaalde bedrag worden teruggestort.

FIDIN en OvFD, gesteund door gespecialiseerde juristen, zijn ervan overtuigd dat er voldoende gronden bestaan om de procedure met een goed gevolg te kunnen voeren en daarmee de stijging van de kosten van doorlopend toezicht tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.federatiefidin.nl


Noot voor de redactie:

Noot voor redactie (