Gemeente Schouwen-Duiveland


gemeentewerkplaats in Oosterland

Veiligheidscertificaat voor gemeentewerkplaats in Oosterland

Publicatiedatum: 23 maart 2009
Datum laatst gewijzigd: 23 maart 2009

PERSBERICHT

Datum : 20 maart 2009

Informatie : H. Davidse, tel. (0111) 483 448

Oosterland. Maandag 30 maart ontvangt wethouder W.G. Renden om 13.15 uur het VCA-certificaat (Veiligheids checklist aannemers) voor de gemeentewerkplaats Oost aan de Molenweg 56a in Oosterland. L. Boon van TUV Nederland QA BV reikt dit certificaat uit. Hiermee behoort Schouwen-Duiveland tot het kleine groepje van gemeente dat in bezit is van zo'n veiligheidscertificaat (10% van de gemeenten heeft zo'n certificaat).

Het behalen van dit VCA-certificaat geeft aan dat de gemeente bij de uitvoering van werkzaamheden in de openbare ruimte voldoende aandacht biedt aan de veiligheid van medewerkers én inwoners . Daarvoor wordt in de werkprocessen rekening gehouden met de gebruikers van de openbare ruimte. Dit houdt in dat de omgeving, waarin gewerkt wordt, zo veilig mogelijk is voor zowel medewerkers als voor gebruikers . Dat district Oost aan deze veiligheidsaspecten voldoende aandacht besteedt concludeerde een medewerker van TUV Nederland toen hij eind december 2008 een kijkje kwam nemen bij de gemeentewerkplaats In Oosterland. Op die dag zijn alle werkprocessen doorgenomen en is een lijst van 32 vragen beantwoord. Tijdens dit onderzoek kwamen geen tekortkomingen aan het licht!

Het behalen van het certificaat betekent dat de gemeente voldoet aan Arbo-eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid voor de medewerkers. Maar ook geeft dit VCA-certificaat aan dat bij de uitvoering van de werkzaamheden buiten voldoende aandacht is voor de veiligheid van de inwoners. Het certificaat wordt voor drie jaar verleend. Ieder jaar is er een controle of de afspraken voldoende nagekomen worden. Dit jaar gaan ook de districten Midden, West en Eiland een soortgelijk traject volgen om een VCA certificaat te krijgen.