Gemeente Roermond

Roermond aan de slag met duurzame energie en energiebesparing

Op maandag 16 maart 2009 ondertekende wethouder Gerard IJff namens Roermond het Omschakelconvenant in het bijzijn van minister Cramer tijdens de TEFAF Netwerkdag van het programma Bereikbaar en Duurzaam Limburg. Samen met de Provincie, vertegenwoordigd door gedeputeerde Bert Kersten, en 31 andere Limburgse gemeenten zegde de wethouder toe de komende vier jaar projecten te gaan uitvoeren voor energiebesparing en duurzame energie. De provincie ondersteunt de gemeenten hierbij.

Zowel bij de Provincie als de gemeenten bestaat brede eensgezindheid over de noodzaak tot omschakelen naar een andere energievoorziening. Het gemeenschappelijk doel is te komen tot een betaalbare, zekere en duurzame energievoorziening. De inzet daarbij is: concreet, het goede voorbeeld geven, uitdragen en uitdagen. Er zullen een groot aantal projecten uitgevoerd gaan worden waarbij marktpartijen, burgers en de eigen organisatie betrokken worden om energiebesparing te bereiken en duurzame energie op te wekken.

Het convenant is ondertekend door gedeputeerde Kersten en de milieuwethouders van maar liefst 32 gemeenten. Binnen deze gemeenten woont 90% van de Limburgse bevolking en daarmee is het bereik van dit convenant groot. Veel projecten zullen op gemeentelijk niveau worden uitgevoerd omdat ze aansluiten bij de lokale mogelijkheden. Er zullen ook projecten worden opgepakt die een meer regionaal of wellicht ook provinciaal karakter hebben. Deze projecten lenen zich voor samenwerking waarbij zal worden gestreefd projecten voldoende schaalgrootte te geven. Deze samenwerking zal door de provincie worden ondersteund.

In totaal zullen de gemeenten de komende vier jaar zon 9 miljoen in de aanpak van het energieprobleem steken en daarnaast aanvullende investeringen doen. De provincie draagt 1,75 miljoen bij. Het rijk ondersteunt met ca. 3 miljoen. De minister van VROM is geen deelnemer aan het Omschakelconvenant, maar tekende wel een koepelconvenant met de Provincie waarin zij getuigde van de durf en daadkracht in de provincie Limburg op het gebied van duurzame ontwikkeling, Cradle to Cradle, energiebesparing en duurzame energie (http://www.vrom.nl/pagina.html?id=38917)

Aan het Omschakelconvenant nemen deel de gemeenten: Arcen en Velden, Beek, Beesel, Brunssum, Gennep, Gulpen-Wittem, Heerlen, Helden, Horst a/d Maas, Kerkrade, Kessel, Landgraaf, Leudal, Maasbree, Maasgouw, Maastricht, Meerlo-Wanssum, Meijel, Mook en Middelaar, Nederweert, Nuth, Roerdalen, Roermond, Schinnen, Sevenum, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg a/d Geul, Venlo, Venray en Weert.

Publicatiedatum: 23-03-2009 Bijgewerkt: 23-03-2009