Gemeente Dongen

Opschoondag in Dongen succesvol verlopen

Publicatiedatum: 23-3-2009

Je loopt over straat in je eigen woonwijk en ziet een papiertje liggen of een leeg zakje chips. Eigenlijk is het een hele kleine moeite om er even bij stil te staan, het op te pakken en het (thuis) in de afvalbak te gooien. Maar doen we dat ook?

In Dongen gebeurde het afgelopen zaterdag in ieder geval wel! Er deden ruim 100 mensen van vijf verschillende wijken of kernen mee aan de Opschoondag. Het weer was fantastisch, evenals de sfeer. De bewoners van West 1 verzamelden zich op het Europaplein, West 2 op het Rembrandtplein, Biezen bij de Noorderpoort, Centrum op het Wilhelminaplein en inwoners van Klein-Dongen-Vaart op het schoolplein Sint Agnesschool.

De gemeente Dongen en Vieya leverden voor elke verzamelplaats coördinatoren. Deze zorgden voor het uitdelen van handschoenen, plastic zakken, prikkers, hesjes. De collectieve afsluiting vond plaats bij het Cambreur college.

J.J. Anspachschool
Overigens namen op donderdag 19 maart al 28 kinderen en 4 volwassenen van de J.J. Anspachschool een voorproefje op de Opschoondag. Zij maakten de omgeving van hun school schoon.

Aanleiding
Vorig jaar al lanceerden de wijkraden West 1 en West 2 het idee om het zwerfafval in de eigen wijk aan te gaan pakken. Een heel goed idee, vond de gemeente Dongen. Bij het maken van een plan van aanpak, werd vervolgens besloten om de actie nóg breder op te zetten. Op zaterdag 21 maart werd daarom deelgenomen aan de Landelijke Opschoondag 2009. Vijf dorps- en wijkraden deden mee. Ze werden daarbij ondersteund door de gemeente Dongen en Vieya.

Doel

Het doel was niet alleen het schoner maken van de eigen wijk, maar vooral het bewuster maken van zoveel mogelijk mensen, jong en oud. Dus, hoe kunnen we voorkomen dat er rommel komt te liggen in de eigen woonomgeving? En hoe doen we dat op een leuke manier, door er samen in de wijk met elkaar aan te werken?

Initiatief

Vorig jaar namen ruim 100 gemeenten in Nederland deel aan de landelijke Opschoondag, die een initiatief is van het ministerie VROM, VNO-NCW en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).