Partij van de Arbeid

Effectieve aanpak spijbelen nodig


23-03-2009 10:16

PvdA Tweede-Kamerlid Staf Depla vindt dat scholen de spijbeladministratie serieus moeten nemen. 'Spijbelen is vaak de eerste stap op weg naar schooluitval. Voor een effectieve aanpak van spijbelen is het nodig dat scholen actief achter leerlingen aangaan die spijbelen.'

Veel scholen maken een potje van de spijbeladministratie. Driekwart van de mbo-opleidingen heeft geen foutloos systeem om spijbelaars te registreren en bij een kwart van de scholen in het voortgezet onderwijs was de registratie vorig jaar niet op orde. Dat blijkt uit een onderzoek van de Onderwijsinspectie dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Staatssecretaris Bijsterveldt heeft toegezegd actie te ondernemen.

Depla: 'Scholen moeten de spijbelaar direct registreren en per mail aanmelden bij de leerplichtambtenaar als het de school zelf niet lukt een einde te maken aan spijbelgedrag. Spijbelzaken moeten een snelle afhandeling krijgen bij de spijbelrechter en ouders moeten betrokken worden door hen aan te spreken op het gedrag van hun kind en door hen ondersteuning te bieden.

Leerlingen moeten gemist worden als ze spijbelen of ziek zijn. Elkaar kennen en gekend worden is van groot belang om op school te slagen. Scholen moeten daarom de spijbeladministratie serieus nemen. Het is dan ook goed dat staatssecretaris Bijsterveldt in actie komt', vervolgt Depla.

Schooluitval terugdringen begint met aandacht voor kinderen. Dus als een kind gemist wordt, dan moet de school er achteraan. Iedere dag dat een kind van school wegblijft, wordt het moeilijker om hem of haar weer terug in de klas te krijgen.