Waterschap Noorderzijlvest


Eemshaven

Livedijkproject Eemshaven

Publicatiedatum : 23 maart 2009

Stichting IJkdijk gaat in de linker schermdijk rondom de Eemshaven in Noord-Groningen over een lengte van 600 meter sensortechnologie inbrengen. De sensortechnologie wordt gebruikt voor een macrostabiliteitsexperiment. Dat moet in kaart brengen of gebruik van meet- en sensortechnieken een aanvulling vormt op de reguliere visuele inspectie van dijken om op tijd stabiliteitsproblemen te voorspellen. Het experiment is een uitbreiding van het experiment rond de ijkdijk in Oost-Groningen. Daarbij werd een speciaal hiervoor gebouwde dijk gecontroleerd tot bezwijken gebracht. Ditmaal betreft het experiment een bestaande dijk van het waterschap Noorderzijlvest.

LiveDijk project Eemshaven
In 2008 heeft de Stichting IJkdijk in samenwerking met Rijkswaterstaat Innovatie Test Centrum het macrostabiliteitsexperiment uitgevoerd. Tijdens dit experiment werd onderzocht of gebruik van meet- en sensortechnieken een aanvulling vormt op de reguliere visuele inspectie van dijken om op tijd stabiliteitsproblemen te voorspellen. Eind september 2008 werd een speciaal hiervoor gebouwde dijk onder gecontroleerde omstandigheden tot bezwijken gebracht volgens het mechanisme macro-instabiliteit. Er is hierbij door 13 verschillende bedrijven een grote verscheidenheid aan innovatieve meet- en waarnemingsmethoden ingezet om alle gebeurtenissen in en om de dijk vast te leggen.

Schaalsprong
Om uiteindelijk een compleet monitoringsysteem voor dijken te kunnen realiseren wordt de technologie van het macrostabiliteitsexperiment nu op veel grotere schaal (zowel in tijd als in lengte van de dijk) toegepast in een bestaande dijk van het waterschap Noorderzijlvest. De koppeling met de beheerpraktijk van dijken staat centraal in deze pilot.

In de linker schermdijk rondom de Eemshaven in Noord-Groningen wordt over een lengte van 600 meter de ontwikkelde sensortechnologie ingebracht. Deze dijk ligt in een gebied met volop activiteiten op het gebied van scheepvaart en bouw. Aan de zeezijde wordt de dijk belast door golven en stormen. De dijk speelt alleen een rol in de bescherming van het buitendijkse gebied van de Eemshaven. Het experiment levert daarom geen risico op voor de veiligheid in de provincie Groningen.

Het langdurig functioneren van sensortechnologie onder praktijkomstandigheden levert een schat aan data op. Die data zullen worden gebruikt voor actuele berekeningen van de sterkte van de dijk als gevolg van de hierboven genoemde belastende elementen.

Samenwerkingspartners
Het Macrostabiliteitsexperiment werd mede mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband Noord Nederland, het ministerie van Economische Zaken (Pieken in de Delta), het Europees fonds voor Regionale Ontwikkeling, Waterschap Hunze en Aa's, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Dienst Noord Nederland, Waterdistrict Waddenzee, Gemeente Bellingwedde en Gemeente Reiderland. Participanten in het macrostabiliteitsexperiment van Stichting IJkdijk waren Rijkswaterstaat, Dienst Verkeer en Scheepvaart, Innovatie Test Centrum, de Stichting IJkdijk, en de partners die de Stichting IJkdijk vormen (TNO, Deltares, NV NOM, STOWA, Stichting IDL), Alert Solutions BV, Intech Dike Security Systems, DikeSurvey VOF, IBM BV (mede namens Flood Control 2015), GTC Kappelmeijer GMBH, Hansje Brinker Dijkmonitoring, Koenders Instruments BV, Luisterbuis-consortium (bestaande uit TNO, Landustrie Sneek BV en Volker Wessels Telecom Infra BV), RPS-BCC BV/IFCO, Inventec BV/Ten Cate.