Gemeente Waalwijk College gaat voor ambitieus klimaatbeleid

Waalwijk wil in 2043 klimaatneutraal zijn! Die ambitie heeft het college van Waalwijk vandaag uitgesproken met het vaststellen van de kadernota energiebeleid. Als de Gemeenteraad in mei instemt met het streven naar klimaatneutraliteit dan stelt het college op korte termijn een energieprogramma met concrete projecten voor de eerste vier jaar op. Iedere vier jaar komt er een nieuw programma.

Wethouder Van Groos: Waalwijk kan in 2043 klimaatneutraal zijn. Het realiseren van onze ambitie vraagt inspanningen, maar biedt ook kansen. Deze kansen grijpen we! Hierbij beseffen we dat het energiebeleid alleen succes kan hebben als het bedrijfsleven en onze inwoners ook meewerken aan het bereiken van de doelstelling. Als de raad onze ambitie deelt, dan gaan we hier hard voor werken. Nadrukkelijk zal daarnaast samenwerking met de gemeenten Tilburg en Goirle worden gezocht.

Gebruik van fossiele bronnen
De samenleving is afhankelijk van de beschikbaarheid van grote hoeveelheden energie.
Deze energie halen we nog voor het overgrote deel uit fossiele energiebronnen (olie, aardgas, steenkool). Het gebruik van deze fossiele bronnen brengt drie problemen met zich mee:
1. Veel signalen wijzen op een klimaatverandering. Als deze verandering doorzet dan zal dat ernstige consequenties hebben.
2. Op de tweede plaats zijn de fossiele energiebronnen eindig. De vraag is hoe lang nog aan de vraag tegemoet kan worden gekomen.
3. En tenslotte komt veel fossiele energie uit gebieden die niet altijd even stabiel zijn, zodat de leveringszekerheid in gevaar kan komen.

Oplossing energieprobleem
De oplossing van het energieprobleem moet worden gezocht in energiebesparing en de productie van duurzame energie. Daar worden internationaal afspraken over gemaakt.
Realisering van de energieambities hangt echter voor een belangrijk deel af van lokale maatregelen. Een gemeente kan het mondiale energieprobleem natuurlijk niet oplossen, maar levert wel een bijdrage.

Samenwerking met Tilburg en Goirle
De gemeente Waalwijk heeft de afgelopen jaren energiebeleid uitgevoerd. Dit beleid was nog beperkt van omvang. De vraag op dit moment is of Waalwijk met dezelfde beperkte ambitie door wil gaan, dat minder moet worden gedaan of juist meer. Met het vaststellen van de kadernota energiebeleid stelt het college de gemeenteraad voorstellen om een hoge ambitie te kiezen, Waalwijk moet klimaatneutraal zijn in 2043. Hiervoor is een zogenaamde routekaart opgesteld. Dit gebeurt in navolging van Tilburg. Ook de gemeente Goirle kiest voor een vergelijkbare ambitie.

Publicatie datum 17-03-2009