Gemeente Waalwijk taalcoach-project voor 30 taalkoppels

Het Ministerie van Vrom heeft de gemeente Waalwijk 22.500 euro subsidie toegekend om een taalcoach-project voor 30 taalkoppels op te zetten. In de periode van 1 april 2009 tot en met 31 december 2011 willen de gemeente Waalwijk en Loon op Zand 30 taalkoppels vormen, waarvan 20 taalkoppels in de gemeente Waalwijk.

Taalcoaches zijn vrijwilligers die een zogenaamde inburgeraar helpen bij het leren van de Nederlandse taal, bijvoorbeeld door samen oefenen, samen culturele en sportieve activiteiten te ondernemen. De effectiviteit van het inburgeringprogramma wordt hiermee verhoogd; de taalcoach biedt extra ondersteuning aan de inburgeraar op weg naar het inburgeringsexamen. Daarnaast draagt de taalcoach bij aan de sociale cohesie in de samenleving; mensen met verschillende achtergronden leren elkaar kennen en respecteren. Bovendien onderstreept de vrijwillige inzet van individuele burgers en instellingen de betrokkenheid bij de inburgering.

Bureau Nieuwkomers/Vluchtelingenwerk gaat het taalcoachproject uitvoeren en krijgt voor dit project een afzonderlijke subsidie. Voor de uitvoering van het project is in samenwerking met de gemeenten Heusden, Loon op Zand, ISD- Midden Langstraat en Bureau Nieuwkomers/Vluchtelingenwerk een plan opgesteld.

De financiële bijdrage vanuit het rijk bedraagt gemiddeld 750 per taalkoppel. De middelen zijn bedoeld voor de lokale organisatie van de taalkoppels. Hiermee kunnen de volgende kosten betaald worden: Werving van de vrijwilligers
Training van de vrijwilligers
Begeleiding van de vrijwilligers
Onkosten (reiskosten, toegang tot bepaalde culturele of sportieve activiteiten)
Coördinatie

Voor aanmelding als taalcoach kunt u contact opnemen met de coördinator van Bureau Nieuwkomers/Vluchtelingenwerk.

Publicatie datum 17-03-2009