Gemeente Soest

Koninklijke Onderscheiding voor de heer H.M.M. van Vugt

23 maart

Toespraak ter gelegenheid van de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding, aan de heer H.M.M. van Vugt, op zaterdag 21 maart 2009, in de Oudheidkamer Baarn (onder de bibliotheek aan de Brink in Baarn) uitgesproken door de burgemeester, de heer A. Noordergraaf

Toespraak ter gelegenheid van de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding, aan de heer H.M.M. van Vugt, op zaterdag 21 maart 2009, in de Oudheidkamer Baarn (onder de bibliotheek aan de Brink in Baarn) uitgesproken door de burgemeester, de heer A.
Noordergraaf

Dames en heren,

Vandaag viert u, uw 35-jarig jubileum van de Historische Kring Baerne. Graag wil ik u hiermee van harte feliciteren. Uw vereniging, de Historische Kring Baerne, werd opgericht in 1974. Voor deze oprichting waren enkele leden van uw vereniging al actief in het archief van de oudheidkamer van de gemeente Baarn. Deze leden, vrijwilligers, verrichtten destijds én nu belangrijk werk. Sterker nog, een vereniging zoals de uwe, bestaat bij de gratie van de inzet van vrijwilligers. Vandaag ben ik speciaal gekomen voor één van de vrijwilligers in uw midden en dat is de heer Van Vugt. Ook fijn dat u, Mevrouw Van Vugt (Dinie) zoon (Jean) en schoondochter Joyce en de 7 kleinkinderen, hierbij aanwezig bent. U, mijnheer Van Vugt, bent namelijk zo'n vrijwilliger met een onstuitbare inzet en opmerkelijke creatieve kwaliteiten. 2
1945-1988:
Diaken (gedurende 25 jaar) van en vrijwilliger bij Het Apostolisch Genootschap. U verzorgde tevens het onderhoud van de tuin en de gebouwen. U onderzocht in de periode 1978-1987 de geschiedenis van Het Apostolisch Genootschap en hield u bezig met het ontwerpen en vervaardigen van cadeaus, decors, attributen etc. voor onder andere het Kerstfeest. Vaak werkte u er thuis in de nacht aan door. De door u gemaakte ontwerpen werden door het hele land, in zo'n 100 gemeenten gebruik. Zelfs de verbouwing en inrichting van de ruimte waar deze cadeaus werden vervaardigd werd door u verzorgd.
1940 - 1989:
Als koorlid heeft u al die jaren meegewerkt (vrijwel zonder verzuim) om een belangrijk aandeel te leveren aan de erediensten van uw Kerkgenootschap. Daarnaast maakte u dirigeerstokjes, lessenaars, koorbanken etc. Ook als dirigent en organist was u enige jaren actief.
1973-heden:
Vanaf 1973 zet u zich in als vrijwilliger bij de Historische Kring Baerne. U heeft orde geschapen in het archief van de oudheidkamer van Baarn. Daarnaast heeft u acht boeken geschreven naar aanleiding van uw onderzoeken, waaronder "Villa Veldheim", Baarn 1940-1945", "Drakenburg" en "De Tolboom op de weg van Groeneveld". Deze onderzoeken 3
worden nu gebruikt door landelijke archieven. Door uw onderzoek en ordeningen zijn waarheden, welke mondeling werden doorgegeven, deels of geheel onderuitgehaald en zijn er nieuwe waarheden aan het licht gekomen. Daar ging u altijd met veel respect en begrip voor de tijdsomstandigheden mee om, mede om recht te doen aan de mensen die voor ons leefden. Deze onderzoeken zijn een verrijking van de geschiedenis van Baarn en geven een getrouw beeld van de betreffende tijd.
1999 - 2008:
Vanaf 1999 tot eind 2007 heeft u zich intensief ingezet voor de bewonerscommissie Wiardi Beckmanstraat, waarvan vanaf 2002 als voorzitter. Deze bewonerscommissie zet zich in voor de belangen van bewoners van de flats. Het complex bestaat uit 164 appartementen. U heeft zich met succes ingezet voor een betere leefomgeving. Daarnaast behartigde u ook de belangen van individuele bewoners.
Mijnheer Van Vugt het is vrijwel onmogelijk om alles te noemen wat u voor anderen heeft gedaan. "Het kan niet" of "lukt niet" komt in uw leven niet voor. Wanneer iets niet mogelijk was vond u door uw positieve instelling altijd nieuwe wegen. Vooral ook in de jaren dat de financiële middelen van instelling problematisch waren verrichtte u "wonderen". 4
Uw onbaatzuchtigheid stond altijd voorop. Echt uit liefde voor uw medemens heeft u zich al die jaren ingezet en velen geïnspireerd.
Uw onbaatzuchtige inzet is niet onopgemerkt gebleven. Vanwege al uw activiteiten als vrijwilliger heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik namens de Koningin de bijbehorende
versierselen uit.
(Versierselen en bloemen)