Eigen Huis: consumenten gedupeerd door capaciteitstarief energie

23/03/2009 12:30

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: consumenten gedupeerd door nieuw capaciteitstarief energie

Compensatieregeling veel te mager, Vereniging Eigen Huis wil structurele oplossing

Amersfoort, 23 maart 2009

Particulieren die door de invoering van het nieuwe capaciteitstarief vanaf dit jaar onbedoeld een hogere energierekening gaan betalen, ontvangen daarvoor te weinig compensatie, vindt Vereniging Eigen Huis. De tegemoetkoming die de minister voorstelt is te laag, voor een groot gedeelte slechts tijdelijk en wordt bovendien voorlopig betaald door andere consumenten.

Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis dat grote groepen huishoudens door invoering van het capaciteitstarief voortaan fors meer moeten betalen voor de vaste aansluitkosten van Electra. Vooral veel appartementseigenaren met een lift in het gebouw krijgen door de nieuwe regeling een hogere rekening. In sommige gevallen gaan de vaste aansluitkosten omhoog van 340 naar 1.800 euro per jaar. Ook huiseigenaren met een milieuvriendelijke warmtepomp of waarvan de woningen zijn aangesloten op stadsverwarming betalen vanaf 2009 door het nieuwe capaciteitstarief hogere vaste lasten. Dit terwijl het nieuwe tarief juist tot een administratieve lastenverlaging bij netbeheerders leidt en hen dus een besparing oplevert.

Het onderzoek van Vereniging Eigen Huis leidde tot Kamervragen. Minister Van der Hoeven (EZ) beloofde daarop maatregelen te nemen die de nadelige gevolgen van het capaciteitstarief voor particulieren zouden compenseren. De nu voorgestelde maatregelen vindt Vereniging Eigen Huis onvoldoende. Voor gemeenschappelijke aansluitingen, zoals een lift in een appartementencomplex, zal de energiebelasting met 119,62 euro per jaar worden verlaagd. Deze korting geldt echter per gebouw en moet dus gedeeld worden door alle bewoners. Voor een complex met 20 appartementen bedraagt de korting dan nog maar 12 euro per bewoner, terwijl uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat het capaciteitstarief zorgt voor een kostenstijging die vaak al meer dan 200 euro per bewoner per jaar bedraagt. Voor particulieren die hun elektrische aansluiting van een liftinstallatie of warmtepomp niet kunnen verlagen komt er een overgangsregeling. Zij krijgen dit jaar 38% van de meerkosten gecompenseerd en in 2010 19%. Vereniging Eigen Huis vindt dit onbegrijpelijk. Consumenten die ten onrechte het hogere tarief krijgen gepresenteerd moeten hiervoor structureel, en niet slechts twee jaar voor worden gecompenseerd.

Opvallend is dat de kosten van de voorgestelde compensatiemaatregelen grotendeels worden verhaald op alle consumenten. Die gaan iets meer energiebelasting betalen. Ook hier kan Vereniging Eigen Huis geen enkel begrip voor opbrengen. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat afnemers de afgelopen jaren 1 miljard euro teveel hebben betaald aan hun netbeheerder. Bovendien besparen netbeheerders door de invoering van het capaciteitstarief jaarlijks 30 miljoen euro. Het is dan ook niet meer dan redelijk dat de compensatie voor particulieren geheel voor rekening van de netbeheerders komt en niet indirect door andere consumenten wordt betaald.

Het nieuwe capaciteitstarief en de voorgestelde compensatieregeling wordt op 24 maart in de Eerste Kamer besproken. Vereniging Eigen Huis heeft haar ongenoegen over het voorstel van minister Van der Hoeven in een brief kenbaar gemaakt met het verzoek de compensatiemaatregelen te veranderen.





http://www.eigenhuis.nl