Politie Haaglanden

Persberichten 23 maart

Haaglanden, 23-03-2009

Afvalcontrole bij fastfoodrestaurant
Den Haag De politie controleerde tussen vrijdag 20 maart 17.00 uur en zaterdag 21 maart te 02.00 uur bezoekers van een fastfoodrestaurant aan de Binkhorstlaan op het op juiste wijze weggooien van afval en etensresten. De controle strekte zich tevens uit naar de Mercuriusweg, de Uranusstraat en de Binckhorstlaan. Het doel was om mensen die afval op straat en rondom de parkeerplaatsen van het restaurant achterlieten, te controleren. De politie maakte in 26 gevallen proces-verbaal op tegen bestuurders en passagiers die hun afval op straat gooiden. Drie personen kregen daarnaast een proces-verbaal omdat zij urineerden in het openbaar. De komende periode gaat de politie vaker dergelijke controles in het gebied houden. Doel is de leefbaarheid en sociale veiligheid in het gebied te verhogen.

Man gewond na schietpartij
Den Haag Een 47-jarige man uit Den Haag raakte zondag 22 maart omstreeks 20.30 uur gewond nadat er op hem was geschoten in de Harlekijneendstraat. Later hield de politie in een woning aan de Falckstraat in Den Haag twee mannen van 44 en 45 jaar aan die mogelijk betrokken waren geweest bij de schietpartij. De politie onderzoekt de toedracht.

Hongerige winkeldief moet zitten
Den Haag Personeel van een supermarkt aan de Betje Wolffstraat betrapte zondag 22 maart rond 16.00 uur een 56-jarige Hagenaar op het stelen van frisdrank en snacks. Toen de man aan de politie overgedragen werd, bleek dat de verdachte nog boetes open had staan van 200 euro. Omdat hij niet kon betalen gaat de man zijn straf uitzitten.

Ruziënde man bedreigt agenten met keukenmes
Den Haag Bij een ruzie in een woning aan de Moerweg moest zondag 22 maart rond 11.00 uur de politie te hulp schieten. In de woning troffen de agenten een 27-jarige man aan die weigerde zich te legitimeren en op geen enkele manier meewerkte. Vervolgens pakte de man een mes uit de keukenlade. Nadat de agenten dreigden pepperspray te gebruiken, liet de man het mes vallen. De agenten hielden de man aan.

Baldadige jeugd naar HALT
Den Haag Zeven jongens in de leeftijd van 12 tot 17 jaar uit Den Haag en Rijswijk, braken zondag 22 maart rond 15.00 uur in in een leegstaand ziekenhuis aan de Leyweg. De jongeren waren via het dak en een openstaande deur binnengekomen. Het pand stond al enige tijd leeg. Na een melding van de beveiliging kwam de politie poolshoogte nemen. De jongens mochten allemaal mee naar het politiebureau. De ouders werden gebeld en gaven toestemming de jongens naar HALT te sturen. De 14-jarige Rijswijker betaalde een boete in plaats van HALT. Een 16-jarige Hagenaar kwam niet meer in aanmerking voor HALT, ook hij betaalde een boete.

Twaalfjarige meisjes naar HALT voor graffiti
Den Haag De politie werd zondag 22 maart rond 11.00 uur naar de Aarnout Drostlaan gestuurd, omdat meisjes graffiti aanbrachten. Het bleek te gaan om twee twaalfjarige meisjes uit Den Haag. De ouders gaven toestemming voor een HALT-verwijzing.

Geweld binnenshuis
Den Haag Een 27-jarige vrouw uit Zoetermeer deed zondag 22 maart rond 14.15 aangifte doen, omdat haar vriend haar geslagen had in haar woning in Den Haag. De politie hield haar vriend aan. De politie treedt bij dergelijke incidenten op volgens een vast protocol. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl ) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Oproep getuigen poging overval
Den Haag Twee mannen probeerden maandag 23 maart even na half zes in de ochtend een 28-jarige taxichauffeur uit Rotterdam te overvallen op de Lijnbaan. Het slachtoffer werd geslagen, waarna de verdachten vluchtten in de richting van de Westermolens. Het slachtoffer is vervoerd naar het ziekenhuis. Bent u getuige geweest van deze poging tot een overval of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de daders? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Jan Hendrikstraat via 0900-8844. Anoniem kan uiteraard ook, via M.: 0800-7000.

Oproep getuigen mishandeling
Den Haag Een 43-jarige Hagenaar is zaterdag 21 maart rond 19.00 uur aangevallen en hard in zijn gezicht geslagen door onbekende man. Het gebeurde op de Parallelweg ter hoogte van de Afrikaanse winkel. De verdachte nam vervolgens het horloge en de pet van het slachtoffer mee. Bent u getuige geweest van deze beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau De Heemstraat via 0900-8844. Anoniem kan uiteraard ook, via M.: 0800-7000.

Dure bon
Den Haag Een 44-jarige Hagenaar had zaterdag 21 maart beter even kunnen nadenken voordat hij enkele politieagenten uitschold. De man werd om 23.40 uur op de Theresiastraat aangesproken door surveilleerden politieagenten. De man zat in een personenauto waaraan het een en ander mankeerde. Toen de agenten hem om zijn legitimatiebewijs vroegen, schold hij de agenten diverse malen fors uit. Die hielden hem dan ook direct aan. Op het politiebureau kreeg de Hagenaar na overleg met de Officier van Justitie een boete van 750 euro.

Duur dutje
Den Haag Op de kruising van de Beeklaan en de Weimarstraat zagen politieagenten zondagmiddag 22 maart een man op straat liggen. De man gaf aan teveel gedronken te hebben, en was er maar bij gaan liggen. Bij controle bleek dat de 48-jarige man uit Den Haag nog bijna 1700 euro aan bekeuringen had openstaan, alsmede een gevangenisstraf van 14 dagen. Hij is aangehouden.

Slok teveel op
Leidschendam - Een 22-jarige automobilist uit Schiedam viel 23 maart om 00.20 uur door de mand toen hij op de N14, de Noordelijke Randweg, door politieagenten gecontroleerd werd. De Schiedammer bleek te rijden onder invloed, hij blies 345 ugl. De man kon met een tijdelijk rijverbod en een proces-verbaal op zak naar huis. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Politie zoekt getuigen mishandeling
Wassenaar- De recherche van Bureau Wassenaar zoekt getuigen van een mishandeling. Vrijdagavond 20 maart 2009 omstreeks 23:00 uur werd een 53-jarige automobilist uit Oegstgeest mishandeld door een nog onbekend gebleven automobilist. De mishandeling vond plaats op de Rijksstraatweg N44 te Wassenaar en vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in een verkeersruzie. De Oegstgeester liep bij de mishandeling letsel op in zijn gezicht en moest zich hieraan laten behandelen in het ziekenhuis. Bent u getuige geweest van deze mishandeling of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op bureau Wassenaar via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Snelheidscontrole in Monster
Monster - De projectmatige aanpak voor snelheidsovertredingen in de 30 km zone aan de Larixlaan in Monster leverde afgelopen week de volgende resultaten op: de politie fotografeerde in totaal 410 overtreders. Zij kunnen binnenkort een proces-verbaal verwachten. Tijdens de controle passeerden totaal 1482 voertuigen. De hoogst gemeten snelheid tijdens de controletijd was 61 km/u.

Gepakt voor plakken posters
Westland/Wateringen - Politieagenten zagen 23 maart omstreeks 00.05 uur twee mannen posters plakken op een pilaar op de Wippolderlaan. De twee renden, toen zij de agenten zagen, direct weg. Zij lieten een emmer met plaksel, bezems en een groot aantal posters achter. Eén van de twee, een 20-jarige man uit Den Haag, probeerde zich te verstoppen in het gras, maar werd direct aangehouden. Meerdere posters waaiden ondertussen de Wippolderlaan op waardoor automobilisten en een motorrijder plotseling moesten afremmen. De Hagenaar moest mee naar het bureau waar hij meerdere bekeuringen kreeg.

Autoinbreker betrapt
Westland/Honselersdijk Doordat de eigenaresse van een auto een zeer goed signalement gaf van een man die zojuist in haar auto had ingebroken, konden gewaarschuwde politieagenten een 37-jarige man uit Den Haag op de Endeldijk aanhouden. De vrouw zag de man inbreken in haar auto, die op de Schoener geparkeerd stond. De Hagenaar ging er, toen zij naar hem schreeuwde, op zijn fiets vandoor. De Hagenaar bleek in een tas spulletjes uit de auto van de aangeefster te hebben. De Hagenaar zit nog vast.

Politie zoekt graffiti
Westland/Naaldwijk - In de nacht van vrijdag 20 maart op zaterdag 21 maart hebben onbekenden in het centrum van Naaldwijk op grote schaal graffiti aangebracht. De meest gebruikte teksten zijn GORE en TALL CANS. Gezien eerdere meldingen, die teruggaan tot ruim een jaar geleden, verwacht de politie dat het steeds om de dezelfde dader(s) gaat. Het valt de laatste tijd op dat de teksten steeds groter en vaker worden aangebracht. Van het aanbrengen van graffiti kunt u aangifte doen. De politie benadrukt dan ook om altijd aangifte te doen van graffiti. Bent u getuige geweest van deze graffiti of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de politie van politiebureau Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000. De politie heeft geen idee wat de achtergrond en de betekenis is van deze teksten.

Onsportief
Midden-Delfland/Schipluiden Naar aanleiding van een vechtpartij bij een voetbalvereniging aan de Tiendweg, hielden politieagenten zondagmiddag 22 maart om 16.00 uur een 25-jarige man aan. Na de wedstrijd werd onenigheid om een rode kaart in de kantine uitgevochten. Vervolgens was de boze voetballer met de auto weggegaan. Politieagenten hielden hem diezelfde middag nog aan bij zijn woning in Rijswijk. De man moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Politie zoekt getuigen gewapende straatroof
Delft De politie is op zoek naar getuigen van een gewapende straatroof op de Brasserskade ter hoogte van de atletiekvereniging. Een 16-jarige Nootdorper fietste zondagochtend 22 maart om 00:45 uur langs de atletiekverenging. Op het moment dat de jongen deze passeerde werd hij aangesproken door twee mannen. Zij trokken de jongen van zijn fiets en namen onder bedreiging van een vuurwapen zijn mobiele telefoon mee. Ook moest hij zijn pincode en bankpas afgeven. Van beide daders is het volgende signalement bekend. Dader 1: man lengte 1.90 mtr, sportief gekleed en hij droeg grijs joggingsvest met capuchon. De man was blank. De tweede dader had een donkere huidskleur, lengte 1.75 mtr, slank postuur en hij droeg een korte zomerjas. Beide daders reden weg op een damesfiets. Het slachtoffer was zeer overstuur en onder indruk van het voorval. Tevens bleek zaterdagochtend 21 maart om 01.00 uur op nagenoeg dezelfde locatie een 15-jarige fietster te zijn beroofd van zijn mobiele telefoon. Ook hier sprak de aangever over een soortgelijk signalement. Bent u getuige geweest van deze overvallen. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de politie van politiebureau in Delft via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Dieven maken CV-ketel buit
Zoetermeer - Uit een nog in aanbouw zijnde woning aan de Javalaan in Zoetermeer, is zondag 22 maart de cv-ketel gestolen. Onbekenden zetten een ladder in de tuin van de onderburen, en klommen zo op het balkon. Op de bovenverdieping verbraken zij de afdichting, en namen de cv-ketel mee. De politie onderzoekt de zaak.

Vluchten kan niet meer
Zoetermeer Na een melding van een bedreiging in het zwembad aan de Van der Hagenstraat, namen politieagenten zondagmiddag 22 maart 16.40 uur poolshoogte. Daar aangekomen, stapte de verdachte net op een scooter. Toen de 17-jarige jongen uit Rijswijk de agenten zag, ging hij er met grote snelheid vandoor. Een motoragent ging de jongen achterna en maande hem meerdere malen tevergeefs tot stoppen. Op de Van der Aalstlaan viel de jonge Rijswijker met zijn scooter en vluchtte te voet verder. Politieagenten hielden hem kort daarna alsnog aan. De scooter waarop de jongen reed was op 11 maart vanaf de Mendelssonrode in Zoetermeer gestolen. De politie onderzoekt de zaak.

Buurtpreventie betrapt daders vernielingen
Zoetermeer - Een surveillant van het buurpreventieproject WAS (Wijk en Agent Samen) meldde zaterdag 21 maart omstreeks 01.00 uur dat hij in het Hoekstrapark twee jongens lantaarnpalen zag vernielen met stenen. Direct gingen agenten ter plaatse terwijl de surveillant ondertussen samen met zijn gewaarschuwde medesurveillanten de jongens aanhield. De agenten namen de jongens, Zoetermeerders van 17 en 18 jaar, mee naar het politiebureau waar de ouders van de minderjarige verdachte in kennis werden gesteld. De jongens brachten de nacht op het politiebureau door en bekenden tijdens het verhoor de vernielingen. De buurtpreventie is momenteel met extra ogen en oren aanwezig in de wijk Rokkeveen vanwege de inbraken en vernielingen van de afgelopen periode. Meer weten over WAS of uzelf aanmelden als vrijwilliger? Kijk op www.wasrokkeveen.nl .