CDA

Lambert van Nistelrooij: 3,5 Miljard in economisch herstelplan voor vergroting energiezekerheid

De commissie industrie en energie van het Europees Parlement heeft 19 maart jl steun gegeven aan meer investeringen voor energie-zekerheid.

Het gaat hier om projecten voor grootschalige windmolenparken op zee, strategische pijplijnen voor aardgas en voor ondergrondse opslag van CO2. CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (energie): " Europa moet zijn investeringen richten op projecten die ons minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen en meteen kunnen worden uitgevoerd. Hiermee dienen we vooral de werkgelegenheid, maar ook de afgesproken doelstellingen voor klimaat, energie en innovatie. Ik heb me verzet tegen voorstellen van de Europese Groenen om de Europese gelden te versnipperen over vele kleine korte-termijnprojecten. Bovendien is mijn voorstel gevolgd om bijkomende leningsgaranties van de Europese Investeringsbank te gebruiken, en zo tot een vertienvoudiging van het budget te komen. "

Het EU - energie-herstelplan wil die projecten steunen die een Europese meerwaarde geven en die inzetten op het ons minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. "Tegelijkertijd krijg je ook zo mee energie-leveringszekerheid. Zo wordt er geld voorzien voor het Noordzee-windenergie-netwerk tussen Nederland en de buurlanden. Door de bijkomende financiële impuls die Europa nu wil geven, krijgen deze initiatieven een opkikker," aldus Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij is tegen een nationale versnippering van de te ondersteunen energie-projecten en hij is ook tegen het subsidiëren van te kleine initiatieven. Over de beschikbaarstelling van de middelen zal de Europese Top die nu bijeenkomt, een beslissing nemen.
---