Gemeente Zwartewaterland


Persbericht

De Blokhut blijft tegen de wil van de BEM open.

Last onder dwangsom voor keet in Zwartewaterland.

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland hebben op 17 maart besloten een last onder dwangsom op te leggen aan een keet in Zwartewaterland. Toetsing aan het Ketenbeleid wees uit dat het hier gaat om een zogenaamde commerciële keet. In de keet komt regelmatig een veel te hoog aantal bezoekers en er wordt alcoholhoudende drank verkocht. Bij deze keet kan dan ook niet meer worden gesproken van een zogenaamde "verlengde huiskamer". Hiervoor mogen maximaal 30 bezoekers aanwezig zijn. Dit aantal wordt in de betreffende keet regelmatig flink overschreden. Het opleggen van een last onder dwangsom wil niet zeggen dat binnenkort een geldbedrag wordt gevorderd. De last wordt alleen geïnd wanneer in het komende jaar een overtreding van de Drank- en horecawet wordt geconstateerd.
Over de situatie van een andere keet namelijk De Blokhut in Zwartsluis is een hoorzitting gehouden. Bij de zitting bleek dat de keet niet vergunningplichtig is in het kader van de Drank- en horecawet. Het verzoek van het Bureau Eerlijke Mededinging om deze keet te sluiten, is na een zorgvuldig onderzoek afgewezen. Toetsing aan het Ketenbeleid wees uit dat hier wel sprake is van een "verlengde huiskamersituatie", omdat het aantal bezoekers beperkt blijft tot ca. 16 jongeren en er niet wordt gehandeld in strijd met de Drank- en horecawet.
Burgemeester en wethouder willen op een zorgvuldige manier omgaan met de keten waarbij sprake is van een "verlengde huiskamersituatie". Daarom wordt iedere keet een preventief gesprek over brandveiligheid en alcoholgebruik aangeboden. Dit is ook het geval bij keet De Blokhut.
Einde bericht-----------------------
Hasselt, 23 maart 2009
Voor nadere informatie:
B. Kleen, beleidsambtenaar OOV, tel. 038 ­ 385 30 98 E. Beens-van Schothorst, communicatieadviseur, tel. 038 ­ 385 31 32






---- --