Gemeente Dongeradeel


MADD in Dokkum groot succes!

The day after

Dokkum giet MADD, zo werd Make A Difference Day voor vrijdag 20 en zaterdag 21 maart aangekondigd. En inderdaad: een groot aantal vrijwilligers was dit weekend actief voor één van de klussen die door Dokkumer vrijwilligersorganisaties werden aangeboden.

Vrijdagochtend vroeg...

Het begon vrijdagmorgen al om 10 uur in de Hal van het gemeentehuis aan de Koningstraat, waar Vluchtelingenwerk Noord Nederland het spel De Bestorming van Fort Europa begeleidde. Er waren twaalf vrijwillige spelers op af gekomen: CDA-raadsleden, gemeente-ambtenaren uit Dantumadeel en Dongeradeel en andere belangstellenden. Zij werden verdeeld over drie speelborden en kregen allemaal de naam en identiteit van een vluchteling opgespeld, waarmee ze in de vorm van een ganzenbordspel op de vlucht gingen. Tot een uur of twaalf beleefden de spelers spannende, soms vrolijke en vaak tot nadenken stemmende momenten.

En dan de vrijdagmiddag
's Middags rond half vier reden de eerste vrijwillige chauffeurs met hun auto's de provincie in om jonge mantelzorgers overal in Friesland voor de Fawaka Fundag van huis te halen en naar SWD Het Bolwerk in Dokkum te brengen. Vijftig jongeren hadden zich aangemeld voor de maaltijd die door prins Bernhard en prinses Annette werd geserveerd. De jongelui keken eerst een beetje de kat uit de boom. Aanvankelijk aarzelend, maar al snel enthousiast lieten ze zich voor de maaltijd in de lounge van Zero in Het Bolwerk een drankje door de prins of de prinses inschenken. Zowel prins Bernhard als prinses Annette deelde vrolijk lachend af en toe zelfs een handtekening uit. Zij droegen daarbij een schort met het logo van MADD en Fawaka, dat speciaal voor de gelegenheid was gemaakt. In de keuken waren ondertussen burgemeester Waanders, wethouder Willemsma en de persoonlijk secretaresse van het prinselijk paar druk doende met het snijden van groenten en fruit voor de salades. Dat was nog een hele klus. Het duurde langer dan gedacht, zodat de maaltijd iets later geserveerd werd dan gepland. Dat vond niemand erg. Het gaf de jongeren wat extra tijd om met de prinses op de foto te gaan of met de prins te babbelen. De pastamaaltijd met verse salades die geserveerd werd door Bernhard, Annette, de burgemeester, de wethouder en de secretaresse smaakte iedereen daarna prima. DJ Hans Hoekstra leidde het hele gebeuren als een volleerd ceremoniemeester in goede banen. De koninklijke vrijwilligers schepten tot slot hun eigen bordje vol en schoven gezellig aan bij de tafels met jongeren. Ze hadden uiteraard flinke honger gekregen van het ongewone werk. Nadat iedereen ook het toetje op had was het tijd voor de prins en prinses om weer naar Amsterdam te vertrekken. Prinses Annette zei in haar afscheidswoordje dat ze een erg leuke middag had gehad en dat ze veel bewondering heeft voor de jonge mantelzorgers bij Fawaka. Onder luid applaus verlieten ze de zaal. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, kregen de bezoekers deze keer geen bloemen mee naar huis. Als herinnering aan deze vrijwilligersklus kregen zij en de burgemeester en wethouder hun Fawaka-schort cadeau.

De feestelijke Fundag was daarmee nog niet afgelopen. De eetzaal werd in razende vaart omgetoverd tot een zaal met knusse hoek voor Ruud Feltkamp, beter bekend als DJ Noud van GTST, die even later kwam. De Fawaka-jongeren konden hem tijdens de zgn. Meet en Greet alles vragen wat ze wilden. En dat deden ze: Over auto's, vriendinnetjes, zijn werk, school en zijn hobbies, waarna Ruud met eindeloos geduld handtekeningen uitdeelde en met iedereen die dat wilde op de foto ging. Ondertussen stroomde de Zero-lounge vol met kinderen voor de kinderdisco die door DJ Noud en DJ Hans Hoekstra zou worden gedraaid. Meer dan 100 kinderen uit Dokkum en omgeving konden hun ongeduld nog maar nauwelijks bedwingen, in afwachting van de TV-ster. Toen dan eindelijk de deuren tussen de lounge en de zaal opengingen en DJ Noud met de Fawaka-jongeren binnenkwam, barstte er een oorverdovend gegil los. Ruud deelde de hele avond nog handtekeningen uit en begeleidde samen met Hans een Limbo-dans. Om half tien was het feest voorbij. De disco-kinderen werden door hun ouders weer opgehaald. De Fawaka-jongeren werden door de verschillende vrijwilligers weer overal in de provincie thuisgebracht.
Dierenonder een dak Dierenonder een dak

MADD-Fawaka fundag

De hele MADD-Fawaka fundag en de disco werd gesponsord door het Oranjefonds en was alleen maar mogelijk door de inzet van tientallen onmisbare en onbetaalbare Fawaka- en Zero- vrijwilligers.

Op zaterdag 21 maart gingen de MADD-activiteiten in Dongeradeel nog verder. Om 9.00 uur meldden zich wethouder Boersma en mevr. Anneke Smidt bij Dieren onder Dak. Zij kwamen de vaste vrijwilligers helpen bij het graven van een geul en het leggen van buizen tussen het bestaande en nieuwe gedeelte van de poezenopvang. Vele handen en scheppen maken licht werk. Dat bleek. Om 11 uur was de klus geklaard. De buizen waren aangesloten en de geul was alweer gedicht en keurig afgedekt met tegels. Mooi op tijd voor de helaas ieder jaar weer grote toestroom van jonge katten in het voorjaar.

Bij Speelotheek de Speeldoos, in de Openbare Bibliotheek, werd op dat moment nog hard gewerkt. Vrijdag morgen was daar de eerste ploeg vaste vrijwilligers, bijgestaan door gemeenteraadslid mevr. Geertje Schoorstra al begonnen met het leeghalen, schuren en verven van de speelgoedkasten. De sierlatten van de kasten werden voorzien van magneetverf, zodat daarop voortaan wisselende informatie over het speelgoed gegeven kan worden. Magneetverf moet in vele lagen opgebracht worden, dus de hele zaterdag werd er nog hard gewerkt. De extra MADD-hulp voor de vaste vrijwilligers, in de vorm van CDA-raadslid dhr. Halbesma kwam dan ook als geroepen.

Woonlocatie De Omloop van Talant heeft haar MADD-activiteit nog tegoed. Op 4 april a.s. zal de FNP-fractie van de gemeenteraad van Dongeradeel daar, geholpen door twee jonge vrijwillige stratenmakers, het terras voor de bewoners komen uitbreiden. En nu maar hopen dat het dan ook zulk stralend weer is!

In het kader van MADD waren er deze dagen zeker 60 vrijwilligers actief in Dongeradeel. Los daarvan waren er ook de Bonifatiusloop, de verbouwing van het dorpshuis in Engwierum, sportwedstrijden en nog zoveel activiteiten meer waarbij alleen al op zaterdag meer dan honderd onvermelde vrijwilligers actief waren voor de Dongeradeelse samenleving. Zij verdienen het allemaal hier in het zonnetje gezet te worden. ZIJ MAKEN HET VERSCHIL. Niet alleen op Make A Difference Day.