Gemeente Doetinchem

Persbericht, 11 maart 2009

Gemeente regelt voorwaarden voor ontgassen en opslaan afvalstoffen

Het college van burgemeester en wethouders, de hulpdiensten en het Doetinchemse bedrijf Rabelink Logistics bv hebben afspraken gemaakt over de veiligheid rond het ontgassen en opslaan van afvalstoffen. Op basis van deze afspraken kan het transportbedrijf voorlopig doorgaan met het ontgassen van containers op het eigen bedrijfsterrein. Ook mag het bedrijf onder bepaalde voorwaarden zelf de vrijkomende afvalstoffen opslaan. Totdat het traject voor de milieuvergunning is afgerond, ontvangt Rabelink een voorlopige vergunning. Hierin zijn afspraken voor optimale veiligheid vastgelegd.

Het college heeft zich bij dit besluit laten adviseren door onder meer de (regionale) brandweer en de GGD. De afspraken zijn gericht op het zo veilig mogelijk laten verlopen van de activiteiten. De afspraken houden onder meer in dat bij iedere container die bij Rabelink binnenkomt, eerst de concentratie aan fosfine bepaald moet worden. Als de containers een concentratie hebben van minder dan 0,1 deeltje fosfine per een miljoen deeltjes (0,1 ppm), mogen de containers op het terrein van Rabelink worden geopend. Als de concentratie fosfine tussen de 0,1 en 1 PPM fosfine ligt, dan mogen de containers slechts op een speciale plek op het terrein worden geopend (een zogenoemd gasvak) en medewerkers moeten beschermende kleding dragen. Daarnaast behelsen de afpraken maatregelen die de directe omgeving moet vrijwaren van het ontgassen van de containers.

Deze afspraken zijn van kracht tot aan het moment dat de milieuvergunning ingaat. Met het vergunningstraject wordt nu gestart. De uiteindelijke vergunning zal voor het hele bedrijf Rabelink Logistics bv gelden. De milieuvergunning omvat voorwaarden waaraan het bedrijf zich moet houden ter bescherming van de directe omgeving en het milieu.