Gemeente Doetinchem

Persbericht, 4 maart 2009

Primeur in Nederland: gemeente draagt openbaar groen over aan Bedrijventerrein Wijnbergen

De gras- en industriebermen (zonder de ecologische functies), gazons, heesters en het bosplantsoen (zonder de ecologische functies, hagen en halfverharde paden in groenzones) op bedrijventerrein Wijnbergen worden vanaf nu aangelegd en beheerd door de
parkmanagement-organisatie Stichting Beheerfonds Bedrijventerrein Wijnbergen (SBBW). Woensdag 4 maart vond de ondertekening plaats van de overeenkomst Overname verdere aanleg en beheer van groenobjecten op bedrijventerrein Wijnbergen. Daarmee heeft de gemeente Doetinchem de aanleg en het beheer van het openbare groen op dit bedrijventerrein officieel overgedragen.

Met deze ondertekening heeft Doetinchem een primeur in handen: het is voor het eerst dat het publieke groen wordt overgedragen aan particulieren. Naast onderhoud en aanleg, is ook is afgesproken dat de SBBW de overgenomen groengebieden op een andere wijze mag inrichten. Hierbij geldt wel dat het groene karakter behouden blijft.

Parkmanagement
De door IG&D in 2002 opgerichte Stichting Beheerfonds Bedrijventerrein Wijnbergen (SBBW) kan worden aangemerkt als parkmanagement organisatie. het doel van parkmanagement is door samenwerking te komen tot het optimaliseren van de bedrijfsomgeving en een beter, groter en goedkoper aanbod van diensten. Belangrijk is dat de partijen (ondernemers en/of gemeenten) zelf bepalen hoe zij dit vorm geven. De basis van parkmanagement bestaat uit samenwerking. Hiertoe is destijds een overeenkomst van beheer tussen gemeente en SBBW opgesteld. Parkmanagement moet ertoe leiden dat de partijen gaan samenwerken, zodat alle belangen en verantwoordelijkheden worden behartigd. Elke partij heeft hierbij zijn eigen belang.

De samenwerking moet leiden tot meer kwaliteit, kostenreductie door onder andere collectieve inkoop collectieve afvalinzameling en afvalmanagement veiligheid, meer gemak en continuïteit. In dit kader is de collectieve beveiliging, waaronder camerabeveiliging, al eerder ondergebracht bij de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Doetinchem. Ook is in samenwerking met Eurofiber het terrein gedeeltelijk voorzien van glasvezelverbindingen, is de bewegwijzering opgepakt en is een inventarisatie van de afvalstromen afgesloten. In samenwerking met de parkmanagement organisatie Stichting Bedrijventerrein Keppelsweg zal dit item worden opgepakt.

Wijnbergen krijgt eigen herkenbare stijl
De groenaanplant en onderhoud is de nieuwste taak van de SBBW. Voor de daadwerkelijke uitvoering schakelt de SBBW Tigro-Groen BV i.o. in. Dit is een samenwerking tussen Hoveniers en Groencentrum Eric Tigcheloven en Oscars Groen. Beide bedrijven zijn gevestigd in Doetinchem en Gaanderen. Het bedrijventerrein krijgt een eigen herkenbare stijl. Zo komen er kubussen met daarin het nummer van het pand en naam, ten behoeve van de herkenbaarheid en veiligheid. De stichting komt bovendien met een collectief aanbod voor het onderhoud van tuinen rondom de bedrijfspanden.