Siemens

Persbericht

0903.171

Den Haag, maandag 23 maart 2009

Perfecte samenwerking tussen microcontroller, HMI-panels en engineering

De nieuwe Simatic S7-1200 microcontroller van de Siemens-divisie Industry Automation kenmerkt zich door zijn veelzijdige en flexibele configuratieconcept, een hoge performance en een uiterst compact ontwerp. Het nieuwe engineeringsysteem Simatic Step 7 Basic configureert zowel de controller als de HMI (human-machine interface) Basic Panels. Dit zorgt voor een eenvoudige en snelle programmering, netwerkinrichting en inbedrijfstelling. De nieuwe controller, de HMI Basic Panels en de nieuwe software vormen samen een geïntegreerde oplossing voor compacte en geavanceerde automatiseringstaken in de prestatieklasse Micro Automation.

De Simatic S7-1200 micro-PLC is een nieuwe modulaire controller voor compacte applicaties in het lagere prestatiebereik. Bij het ontwikkelen van de controller en de software is veel aandacht besteed aan de integratie en onderlinge afstemming van controller, HMI en software. De S7-1200 is schaalbaar en flexibel ontworpen. De centrale module kan men uitbreiden met in- en uitgangs- en communicatiemodules. De zogenaamde signal boards zijn een nieuwe feature. Deze worden eenvoudig aan de voorzijde van de CPU-module aangebracht en leveren ofwel twee DI (digital input) / DO (digital output) interfaces of een analoge uitgang. Dit maakt een compact ontwerp mogelijk voor applicaties met slechts enkele signalen. De nieuwe micro-PLC kan voor seriële communicatie worden uitgebreid met twee communicatiemodules, elk met een RS232- of een RS485-poort.

De Simatic S7-1200 beschikt over een geïntegreerde Profinet-interface voor communicatie tussen het engineeringsysteem, de controllers en HMI; bijvoorbeeld voor programmering en communicatie van CPU naar CPU. De Simatic HMI Basic Panels voor visualisatie worden eveneens via deze interface aangesloten. De CSM 1277 uitbreidingsmodule, een onbeheerde 4-poorts Ethernet-/Profinet-switch, is verkrijgbaar voor de netwerkinrichting van meerdere controllers of HMI-apparaten. Voor veeleisende technologische taken zijn functies voor tellen, meten, regelen en motion control al standaard geïntegreerd. In vergelijking met zijn voorloper, de Simatic S7-200, beschikt de nieuwe microcontroller verder over een snellere processor en een groter geheugen, dat flexibel gedeeld kan worden tussen programma- en applicatiegegevens.

Het nieuwe Simatic Step 7 Basic engineeringsysteem biedt geïntegreerde engineering voor controllers en Simatic Basic Panels. Step 7 V10.5 met geïntegreerde WinCC Basic voor visualisatietaken ondersteunt de gebruiker met taakgerichte en intuïtieve editors voor een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en efficiency in engineering.

De op elkaar afgestemde oplossing van controller en engineeringsysteem kan men uitbreiden met een reeks HMI Basic Panels in beschermingsklasse IP65 en met geïntegreerde Profinet-interface. De panels hebben 4 tot 15-inch pixelgrafische schermen met touchscreen en tactiele functietoetsen. Alle panels bieden consequent dezelfde functionaliteit ten aanzien van rapportering, receptbeheer en curvefuncties. De S7-1200 is veelzijdig inzetbaar en zowel geschikt voor de automatisering van kleinere machines en transportsystemen als voor decentrale closed-loop regelcomponenten in grotere systemen.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation, Herm Brunott
Tel: (070) 333 3905
E-mail: herm.brunott@siemens.com
Internet: www.siemens.nl

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo