Gemeente Purmerend

Geen gescheiden inzameling plastic in Purmerend

20 maart 2009

Geen 'plastic heroes' in Purmerend

Momenteel vindt een landelijke mediacampagne plaats waarbij mensen wordt gevraagd plastic afval apart te houden en op straat aan te bieden. De gemeente Purmerend doet voorlopig niet aan dit initiatief mee. Wel kunnen inwoners van Purmerend hun plastic naar de milieustraat brengen. Daar wordt het gescheiden verwerkt.

De gemeente Purmerend heeft een aantal redenen om niet mee te doen met de actie van de landelijke overheid. Allereerst is de inzameling van plastic op dit moment niet kostendekkend. Dat betekent dat de kosten voor het inzamelen moeten worden doorberekend in de afvalstoffenheffing. Uiteindelijk betaalt de gebruiker dan dus dubbel voor plastic verpakkingen.

Inzamelen
Er zijn op dit moment een tweetal manieren voor het verzamelen van plastic. In oranje bakken en met behulp van speciale plastic zakken. De oranje bakken zijn esthetisch gezien geen verrijking voor de stad. Zeker in combinatie met de inspanning die momenteel wordt geleverd om ook papier- en glasbakken ondergronds te maken. Uit gemeentes waar momenteel een proef loopt blijkt dat de plastic zakken zorgen voor meer zwerfafval. De zakken waaien weg door het lage gewicht en worden opengescheurd door dieren op zoek naar resten.

Proef
Op dit moment zijn een aantal gemeentes in Nederland bezig met een proef op het gebied van plasticinzameling. Deze proeven volgt de gemeente Purmerend met veel interesse.
Overigens is Purmerend lang niet de enige plaats die deelname aan het project voorlopig uitstelt. In de regio doen onder andere ook Amsterdam, Haarlem, Hoorn, Waterland, Edam-Volendam en Zaanstad niet mee.