Groen!

De rusthuisfactuur betaalbaar houden door zorgverzekering uit te bouwen

Datum
23/03/2009

Auteur
Mieke Vogels voor Vlaamse fractie

Categorie
In Gezin, welzijn en zorg

Groen! verzet zich tegen de pre- electorale ideetjes van sp.a en CD&V voor de rusthuisfactuur. Door eindelijk het decreet voor de zorgverzekering uit te voeren, kan de onderhoudsplicht volledig afgeschaft worden en toch de rusthuisfactuur betaalbaar gehouden worden voor iedereen.

Mieke Vogels, Groen! voorzitster: "Precies 10 jaar geleden, net voor de Vlaamse verkiezingen, stemde het Vlaams parlement het decreet van Sonja Becq (CD&V) en Guy Swennen (sp.a) dat de Vlaamse zorgverzekering invoerde om de rusthuisfactuur betaalbaar te houden voor iedereen. De Vlaamse zorgverzekering zou net als de sociale zekerheid gefinancierd worden met een inkomensgebonden bijdrage, waardoor er een sociaal zorgvangnet zou komen waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten zouden dragen."

De Vlaamse zorgverzekering werd uitgewerkt door de groene welzijnsminister Mieke Vogels en ging van start in 2001. In een eerste fase werd geopteerd om te werken met een vaste bijdrage van 10 euro voor iedereen ouder dan 25 jaar, dat bedrag werd daarna opgetrokken naar 25 euro. In een tweede fase zou werk gemaakt worden van een inkomensgebonden bijdrage. Maar de Open VLD wilde vermijden dat de zorgverzekering zou overkomen als een nieuwe belasting. De andere partijen stelden de inkomensgebonden bijdrage uit tot het moment dat de Vlaamse regering zelf op- en afcentiemen kon heffen. Dit had gekund vanaf 2002 maar werd uitgesteld tot na de verkiezingen van 2004.

"De huidige regering heeft echter de Vlaamse zorgverzekering niet verder willen uitbouwen, waardoor vandaag elke rusthuisbewoner een vaste bijdrage van 130 euro per maand ontvangt. Dat bedrag volstaat inderdaad niet om de rusthuisfactuur betaalbaar te maken voor iedereen. Vlaanderen wilde met de zorgverzekering haar eigen instrument om de niet-medische zorgkost betaalbaar te houden voor iedereen maar slaagt hier duidelijk niet in omdat ze ook hier hun eerder gemaakte afspraken vergeten en regeren met onafgewerkte decreten," besluit Mieke Vogels.
Groen! wil de rusthuisfactuur betaalbaar houden voor iedereen en de onderhoudsplicht volledig afschaffen door het decreet op de Vlaamse zorgverzekering eindelijk uit te voeren. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, niet alleen in de federale sociale zekerheid maar ook in de Vlaamse zorgverzekering. Dit kan via een zorgcentiem op de inkomensbelasting.

Contact: Mieke Vogels -