Onderzoek toont veiligheid derdengelden notariaat aan

23/03/2009 13:36

KNB

In het kader van de kredietcrisis heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in januari een helpdesk ingericht om kantoren in zwaar weer vroegtijdig te ondersteunen. Om diezelfde reden heeft het Bureau Financieel Toezicht (BFT) in samenspraak met de KNB begin dit jaar additionele financiële informatie opgevraagd bij alle notariskantoren. BFT concludeert op basis van informatie van de afgelopen maanden dat 'het bewaken van de derdengeldrekeningen tot nu toe geen noemenswaardige gevaren heeft gelopen. Bij geen enkel notariskantoor is reden om te twijfelen aan de veiligheid van derdengelden.'

De KNB en BFT treden hard op tegen notarissen die onrechtmatig gebruik maken van derdengelden door direct een procedure te starten bij de tuchtrechter. In 2008 zijn er in totaal 20 tuchtklachten ingediend tegen notarissen. In 2007 waren dat er 16. BFT is een zelfstandig bestuursorgaan dat in1999 is opgericht door het Ministerie van Justitie om toezicht te houden op de boekhouding van notarissen. De voorloper van BFT - het Centraal Bureau van Bijstand - met dezelfde opdracht, werd in 1933 opgericht.

De conclusies van BFT zijn te lezen in het rapport 'Financiële ontwikkelingen in het Notariaat 2008' dat op 18 maart 2009 is gepubliceerd op de website van BFT: www.bureauft.nl.





http://www.knb.nl